Redaktionsbloggen e

Känslorna får styra

Publicerad 2019-03-27

Det fina med att bli vuxen är att ingen längre kan säga vad man får och inte får göra – trodde vi när vi var barn.

För så enkelt är det ju inte. När jag tänker efter begår barn ganska oskyldiga ”lagbrott”. Cykla det fortaste du kan? Det blir på sin höjd en utskällning, om du blir tagen. Sopa i dig ett halvt flingpaket strax före middagen? Det stannar nog vid villkorlig dom om du lovar att äta upp grönsakerna.

Övervakningen vi stod ut med som barn får vi också stå ut med som vuxna. På gott och ont kan vi inte längre själva välja om vi ska göra något mindre genomtänkt. Ett exempel är att köra alldeles för fort, för i ärlighetens namn är det inte skitviktigt att kunna köra fortare än 180 km/h, inte ens med hemlängtan.

Jag tänker förstås på nyheten att Volvo inför en hastighetsbegränsning på just 180 km/h. Från nästa år går det inte fortare än så i en ny Volvo. Hur ska man ställa sig till det?

Det går inte att argumentera för att bilkörningen blir säkrare i de farterna, för världen består inte av ensliga och spikraka ökenvägar. Å andra sidan, var går gränsen för var nästa biltillverkare ställer begränsningen? 160, 140 eller kanske 120? Varför inte också begränsa möjligheten att accelerera hur fort du vill? Det finns ju sällan rationella behov av att ta sig från stillastående till 100 på under sex sekunder.

Det är skönt att bilentusiaster inte alltid är så rationella, utan istället låter känslor styra. Som till exempel Christian von Koenigsegg, som släppte Genève-salongens stora stjärna Jesko – ett riktigt monster på alla sätt.

Ett annat exempel som vi också tittar närmare på i det här numret är Jimmy Björk. En Audi-fantast som kanske kunde nöjt sig att köra runt i en R8. Det gjorde han inte så klart. Hans R8 ser numera ut som en IMSA-racer och den kommer att gå därefter, och lite till …

Ken Block började inte köra rally och gymkhana för att bli en superstjärna, men det blev han som en ren bonus. Även han har låtit entusiasmen styra.

Tre personer som du möter i det här numret, och Ken Block har du faktiskt möjlighet att träffa på Bilsport Performance & Custom Motor Show.

Vi ses där i påsk!


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se