Nyhett e

Kia visar nya minisuven Stonic

Publicerad 2017-06-21

Minns du ”asfaltsindianerna” som satte skräck i Stockholms suv-ägare genom att sticka kniven i däcken för dem? Det var länge sen. Numera höjer ingen på ögonbrynen över en suv längre, och alla biltillverkare har minst en egen modell.

Spågubbarna säger att de mindre suvarna kommer ta över marknaden kring 2020, och Kia tror att deras Europa-tillverkade Stonic kan bli storsäljaren i det långa loppet. Det är en minisuv som är syskon till Hyundai Kona som också lanseras inom kort. Anpassningsbar i en mängd detaljer, där man bland annat kan välja en av fem kontrasterande kulörer på taket.

Motorn är ingen miljöbov – det är en 1,0-liters turbomatad bensinare på 120 hk, alternativt turbobefriade sådana på 1,25 eller 1,4 liter. Det kommer även en 1,6-litersdiesel för den som fortfarande tror på det bränslet.

Trots sin exteriöra litenhet bjussas man på generösa utrymmen (i alla fall i pressmaterialet). 352 liter bagage ryms med baksätet uppfällt. Den har som alla andra nya bilar autobroms, och standard här är också filövervakning och dödavinkelnvarnare. Man får också Android Auto och Apple CarPlay-funktionalitet med spegling av utvalda appar på pekskärmen.

November är månaden då den svenska lanseringen hålls, priserna är inte fastställda ännu.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se