Bilbyggen e

Kungen kör Pro Touring-Mustang

Publicerad 2017-09-06

Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte, mer känd som Sveriges kung och statschef sedan 1973. Tillika motorintresserad, som sin farbror ”motorprinsen” Prins Bertil – och förstås sonen Carl Philip som i helgen körde racing på Anderstorp. Dit kom pappa kungen i inget mindre än en plåtbreddad Mustang med vässad V8 och riktigt breda sulor, möjligtvis är det dessutom en äkta Shelby GT350 – han har sedan tidigare en dylik av 1966 års modell. Denna hade modern hjulupphängning och var uppenbart stenhårt fjädrad!
– Det lät som en racebil när han kom, berättar en hemlig uppgiftslämnare för oss.
– Hade han kört dit från Stockholm i den var det en riktigt stor prestation!

Kungen är ingalunda ny på det här med bilar, han har ett flertal fina bilar i sitt stall. En AC Cobra -66, en DeTomaso Pantera -71 och en Pontiac Tempest GTO -66 bland annat. Men det är inte bara amerikanska bilar som uppskattas, han har också haft en Ferrari 599 GTB och innan dess hade han en 456 Maranello och även en BMW M5 E39. Han har även synts i en M3 CSL och några äldre Porsche 911:or, plus ett antal gamla veteranare och klassiker. Enligt uppgift är han riktigt vass bakom ratten, och var det kanske just den här Mustangen vi hörde talas om gick som ett jehu runt en svensk racerbana nyligen?
– Jag såg att den hade skålade säten från en modernare bil inuti, fyrpunktsbälten och en halvbur berättar Andreas ”Budda” Persson som tog bilden ovan.

Det vi vet från Transportstyrelsen om bilen är att den är ombyggd (förstås), har en femväxlad Ford Tremec-låda, stel Ford 9-tumsbakvagn med fyrlink, ventilerade bromsskivor med sexkolvsok fram och enkolvsok bak. Den är också reggad med 18-tumsfälgar. Att den har utlagd kaross för att rymma bredare fälgar ser vi med blotta ögat. Vi hoppas han fortsätter lufta bilen så vi får chans att se mer av den!

> Här finns en film med bilen

Foto: Andreas Budda Persson


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se