Nyhett e

Läckra Volvo Concept Coupe

Publicerad 2013-08-29

Igår visade Volvo upp sin läckra Coupe Concept på ett event i Göteborg. Det är första Volvon som ritats av nya designchefen Thomas Ingenlath, liksom första i en serie om tre koncept som ska visa möjligheterna med deras nya skalbara plattform som frigör märket från Fords delar. Första bilen ut med drag från konceptet blir nya XC90 som kommer nästa år.

Designreferenser ges till Volvo P1800.
– Att använda element från såväl exteriören som interiören hos P1800 har ingenting med retro att göra. Vi använder dessa subtila antydningar om ett storslaget förflutet för att skapa en framtid där sann skönhet blir en naturlig del av Volvos identitet. Den resan inleds med Concept Coupé, säger designchefen Thomas Ingenlath.

Det är en 2+2-sitsig bil med någon typ av minimalt baksäte. Växelspaksknoppen är av handarbetad kristall, instrumentpanelen är läderklädd och det finns inslag av naturligt åldrat trä och mattorna är vävda.

En stor liggande pekskärm i mittkonsolen samverkar med en adaptiv digital skärm och en head-up-display framför föraren.

Motorn är en hybrid med en Drive-E bensinmotor med turbo och kompressor på framhjulen och elmotor på bakhjulen, som ger tillsammans 400 hk och 600 Nm.

Bilen är förberedd för helautomatisk körning, i främsta hand för att undvika olyckor genom tvingad styrning. Före 2020 ska Volvo ha bilar ute på vägarna som har fullständig automatstyrning.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se