Bilbyggen e

Legenden George Barris har gått bort

Publicerad 2015-11-06

Bilbyggaren och bildesignern George Barris, bland vanligt folk kanske mest känd för att ha ritat den ursprungliga Batmobilen 1966, har gått bort under gårdagen, 89 år gammal. George besökte Bilsport Performance & Custom Motor Show så sent som 2011, och räknas bland många bilbyggare som en av världens främsta inom området.

När Bilsport bjöd in George Harris tillsammans med tre andra bilbyggare från USA till den årliga påskmässan; Gene Winfield, Darryl Starbird och John D´Agostino skrev vi ”Att kunna samla dessa fyra customkungar i Sverige är lika unikt –som om man fick Maradona, Pelé, Zlatan och Beckham till en och samma fotbollsmässa”.

George Barris, född 1925, slog tillsammans med brodern Sam igenom redan 1952 med den rejält ombyggda Mercury -51:an, döpt till The Hirohata Mercury. Barris är en Hollywood-kändis som försett tv och film med massor av bilar: Batman, Grease och Knightrider för att nu nämna några. Batmobilen behöll han ända till för två år sedan då den auktionerades ut för närmare 40 miljoner kronor (!). Han gick bort i sitt hem i Kalifornien med sin närmaste familj närvarande.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se