Nyhett e

LeMans-ikon på Oslo Motor Show

Publicerad 2019-10-25

På fredagmorgonen slog Oslo Motor Show upp sina portar för tionde gången sedan mässan grundades. Det är mässan som summerar säsongen som varit med höjdpunkter från det gångna årets träffar, mässor och andra event i skandinavien, men också några överraskningar, givetvis. Sådant man inte har sett Utmärkande för Oslo Motor Show är, och har alltid varit, en möjlighet att se riktigt exotiska sport- och racerbilar. I år stod en av mässans höjdpunkter – någonsin – i Rudskogens monter, en synnerligen speciell bil de allra flesta aldrig någonsin har sett förut: McLaren F1 GTR Lemans. Den kunde man se på Le Mans 24-timmarslopp 1997. Efter det måste man ha besökt BMW:s museum eller haft tur att befinna sig på event som exempelvis Goodwood Festival of Speed samtidigt som BMW Classic haft den med sig för uppvisning.

Det är en legendarisk racerbil som specialbyggdes för Le Mans 24-timmarslopp 1997. Ur svensk synvinkel är det ett mycket intressant lopp då det var året Stefan Johansson tog sin seger med Porsche 962 för övrigt samma chassi som hade vunnit loppet 1996.
För de BMW-motoriserade Mclaren gick det också riktigt hyggligt med en andraplats totalt genom Gulf Davidoff racing och en tredjeplats för BMW Motorsport. Just det exemplar som lånats ut till Oslo Motor Show ingick också i fabriksteamet och kördes av trion JJ Lehto, Steve Soper och Nelson Piquet. De låg länge bra till men sinkades först av tekniska problem och bröt slutligen loppet efter 236 varv.

En legendarisk racerbil och en mycket sällsynt syn.
LeMans-utförandet påminner om en McLaren F1, men är längre och plattare. Den har en sexliters BMW V12 som utvecklar 604 hk vid 6.500 rpm och sekventiell sexväxlad låda. Vikt: 950 kg. Toppfart: 320 km/h.


Johan Ringshagen

bilsport@bilsport.se