Nyhett e

Lyxkryssare god för 333 km/h

Publicerad 2019-06-11

Nu för tiden finns det många bilar att välja mellan om man vill åka fort – med fler än en passagerare.

Baksätesraketerna från BMW M, Quattro GmbH och Mercedes-AMG är tre inarbetade konkurrenter. Men i skymundan hamnar ofta Bentleys lyxiga alternativ, Flying Spur.

Nu har den tredje generationen av Bentley Flying Spur avtäckts, och till skillnad från de tidigare nämnda tyska konkurrenterna ligger Bentleyns fokus mer på lyx och bekvämligheter.

Till exempel erbjuds träinlägg till inredningen i olika steg och omfattningar, mjuk läderklädsel med diamantmönstrade inlägg – som även kan sättas på dörrsidorna. Stolarna kan värma, kyla och massera. Elektriskt uppfällbara solskydd, klädda i alcantara och givetvis färganpassade till övriga inredningen, är ett annat exempel.

Den nya generationen Flying Spur har 13 cm längre hjulbas än föregångaren och byggs på en helt ny plattform. Motorn är en 6,0-liters W12 med dubbelturbo, precis som resten av bilen handbyggd på fabriken i Crewe. Toppeffekten är 635 hk och maxvridet hela 900 Nm. Bentley uppger en 0-100-siffra på 3,8 sekunder och 333 km/h i toppfart.

Nytt för den här generationen är styrning på alla fyra hjulen, givetvis kombinerat med fyrhjulsdrivning. Växellådan är en 8-stegad dubbelkopplingslåda från ZF.

Nya Bentley Flying Spur kan beställas i höst och leveranserna startar strax efter årsskiftet. Priset är ännu inte känt.


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se