Motorsport e

Mikaela får tillbaka STCC-segern

Publicerad 2018-09-18

Idag har Svenska Bilsportförbundets disciplinnämnd tänkt klart – PWR Racing och Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka resultaten från deltävlingen på Gelleråsen. Samtidigt kan vi skriva in Mikaela i böckerna som första kvinnan att segra i ett STCC-lopp, och Daniel Haglöf får tillbaka segern från första heatet. Summerat betyder det att Robert Dahlgren leder förarmästerskapet, att Philip Morin tar ledningen i junior-SM och att PWR Racing säkrat totalsegern i teammästerskapet 2018.

> Läs Disciplinnämndens motivering här

Följande de protester som lades mot teamets konfiguration av avgassystem i samband med STCC-deltävling nummer fyra på Karlskoga Motorstadion lämnade PWR Racing in en överklagan. Efter det har TCR-reglementets (det reglemente som STCC tävlar under) tekniska arbetsgrupp släppt ett förtydligande av vad som gäller för tävlingsbilarnas avgassystem, ett förtydligande som gör gällande att PWR Racing tolkat reglementet rätt och därmed kört sina bilar med en godkänd konfiguration.

– Vi har aldrig sett det här som något som går att tolka på ett annat sätt än vi gjort, speciellt eftersom tillverkaren av teamets bilar gett oss rådet att använda denna konfiguration. Därför blev vi väldigt förvånade över protesterna i samband med deltävlingen på Karlskoga Motorstadion och ännu mer förvånade över att protesterna ens gick igenom. Det var helt självklart för oss att överklaga besluten som tävlingsjuryn tog på plats i Karlskoga. Nu känns det skönt att ha fått detta ur världen och de som funderat över teamets tillvägagångssätt får nu ett tydligt besked att inga misstag har begåtts. Jag är också glad över att vi får tillbaka våra resultat men framförallt över att Mikaela får tillbaka sin historiska seger, säger Daniel Haglöf.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky har haft en märklig period efter sin STCC-seger på Karlskoga Motorstadion. Att först bli historisk som första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race, för att några timmar senare få segern borttagen på grund av en protest mot hennes bil, sedan vänta på att teamets överklagan ska behandlas för att få slutligt besked om hennes seger skulle få skrivas in ordentligt i historieböckerna.

– Jag har aldrig slutat att se det som en seger. För mig och teamet har det alltid varit tydligt att vår prestation gav oss det här resultatet, det har inget kunna ta ifrån oss. Men oavsett känns det helt fantastiskt skönt att få det här beskedet. De som tvivlat får nu svart på vitt att jag och hela teamet står som rättmätiga segrare i båda racen på Karlskoga Motorstadion. Nu ser jag med glädje fram emot STCC-finalen på Mantorp Park denna helg, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Källa: PWR Racing


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se