Event e

Molle mot Vallåkra i forna vinnarbilen

Publicerad 2016-08-19

I helgen är det Vallåkraträffen! En som ska dit är Bilsports Håkan ”Molle” Molin som åker ståndsmässigt i sin välbevarade custom-Volvo som du kunde se i 140-avdelningen på Elmia i påskas. Den blev klar i det här skicket lagom till Vallåkra 1986 då den sopade hem en välförtjänt pokal. Segrarna fortsatte trilla in och Molle snöt åt sig Årets Motorrum tre år på raken. Vilket hat-trick! Den är orörd sedan dess, och blir en gjuten uppseendeväckare i retroklassen på Vallåkra för byggen från 80- och 90-talet.
– Jag ville bygga en 140 som stack ut från mängden, men ändå med lite harmoni och flyt i linjerna, berättar han.

Inspirerad av amerikanerna
Ett lyckat drag var att montera huven så öppningen blev tvärt om mot en vanlig 140 – framifrån, det fick många att tvärnita vid bilen och upptäcka allt förgyllt där under.
– Det var inspiration från amerikanska vinnande bilbyggen jag tog åt mig. Gömda kablar var nytt på den tiden till exempel.

Nerringda av Volvo-byggare
Molle är även författare till Vallåkraboken som du kan köpa i Bilsports monter. 80 sidor med bilder och berättelser om hur allt började en gång i tiden.
– Bilsport var i Helsingborg 1977 för att göra ett gatbilsreportage, och det var bara jänkare som dök upp. Men en bit därifrån stod några Volvo-killar och såg molokna ut, och det såg vår fotograf Anders Albinsson som gick fram och sa att han tyckte att deras bilar var häftiga, och att vi borde göra ett eget reportage om dem. En av dem var Per Östman med en häftig 142. Det blev startskottet för många roliga reportage, och vi blev fullständigt nerringda och brevbombade av andra Volvo-byggare, berättar han.
– Vi gjorde det legitimt att jobba med Volvo.
Du som var med på den tiden kanske minns ”bilbyggarkrigen” mellan Nybroligan, Säfflegänget, de i Nyköping och förstås Vallåkra. Vart och vartannat nummer presenterades ett nytt häftigt Volvo-bygge.
– Stig Sjöberg var vass i sina texter, det hetsades nåt jävulskt mellan de här gängen, skrattar han.

Störst i Skandinavien
Nyligen passerade Volvo 140 sin 50-årsdag. Om inte det är anledning nog att komma till Vallåkraträffen så kanske vetskapen om att det är Skandinaviens största utomhusmässa för ombyggda och stylade fordon räcker!
> Vallåkraträffens webbsida


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se