Bloggar e

Motorjournalen funkar

När public service-tv inte tar sitt ansvar är det paradoxalt nog ett kommersiellt tv-bolag som gör det. Motorjournalen är räddningen för svenska bilintresserade!

Publicerad 2007-05-16

I en annan blogg skrev jag om det hopplösa Motorist i SVT. Intrycket av amatörmässighet består sedan jag sett ännu ett program. Det håller inte att låta ”vanliga tittare” utan kunskap dominera. Särskilt inte när programledaren inte heller vet ett smack om bilar.
Tack och lov då att Motorjournalen har återuppstått!
Kenneth Tonef och Peter Sundfeldt vet vad de snackar om, och kan förmedla det till tittarna utan att fastna i teknikaliteter och facksnack. Dessutom är de engagerade och underhållande.

I senaste programmet handlade det om ett brett spektrum av ämnen. Nybilstest av Opel Corsa OPC, VW Touareg och Citroën C6.
Sundfeldt var riktigt lycklig när han fick sprätta grus med Waldegårds gamla rally-Porsche från 1969.
Miljöengagemang saknades inte heller, vi fick se två grabbar som byggt en eldriven AC Cobra-replika som gör noll till 100 på fyra sekunder.
Ett kul grepp (visserligen snott från Top Gear, men ändå), är att låta kändisar köra Fiesta på bana, inklusive klurig backmanöver. Robert Kronberg var inte lika snabb som över häckarna, men det blir kul att se hur topplistan växer med fler kändisar.

Och kom inte och säg att Motorjournalen är ett program för bilnördar! Kenneth Tonefs tips på billiga lyxiga bilar var bra konsumentjournalistik för de icke så rika. Buick Park Avenue, Citroën XM och Toyota Camry gicks igenom. Själv tycker jag det är tveksamt om Toyotan passar in i kategorin, men låt gå.

Jag har två invändningar mot Motorjournalen. Den ena kan ni göra något åt grabbar, den andra är kanske svårare:
1) Fel kanal. Hur många har hittat till Kanal 9? Försök sälja in det till SVT istället … någon gång ska väl cheferna där fatta hur töntigt Motorist är.
2) Inte tillräckligt aktuellt. Nybilstesterna känns lite överspelade, de bilar som testades i detta program har vi läst om i motortidningarna för länge sedan. Välj bilar som släpps närmare produktionsdatumen för programmen istället!

Gunnar Svensson

Läs mer:
kanalnio.se/index.php?id=83


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se