Nyhett e

Motormännen kräver besked om handsfree

Idag kräver Motormännen besked från politikerna om de är beredda att införa förbud mot mobiltelefonerande vid bilkörning.
– Handsfree har ett brett folkligt stöd, säger Motormännens vd Maria Spetz.

Publicerad 2010-09-13

Motormännen kräver idag besked från de politiska blocken om hur mobilpratandet vid ratten ska förbjudas. I samtliga europeiska länder är det krav på handsfree för bilförare. Det är bara i Sverige som det är tillåtet att köra bil och samtidigt prata i mobiltelefon utan handsfree.
Nu anser Motormännen att det är hög tid att politikerna ger besked om när Sverige får samma regler.

Miniminivå
– Sverige är ett föregångsland inom trafiksäkerhet, och därför bör vi åtminstone hålla samma miniminivå som övriga Europa. När det gäller mobiltelefonanvändning och bilkörning ligger vi långt efter, därför kräver vi att nästa infrastrukturminister inför en lag som förbjuder mobiltelefonanvändning vid bilkörning, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

Sparar liv
I Sverige beräknas mobiltelefonanvändning orsaka 10–20 människors död i trafiken varje år, enligt Motormännen. Organisationen anser att det enklaste sättet att komma åt dessa olyckor är ett förbud mot handhållen mobiltelefonanvändning vid bilkörning.
– Det absolut värsta är när bilförare sms:ar samtidigt som de kör. Att sms:a medan man kör bil ökar olycksrisken med hela 23 gånger. Sms:andet är lika farligt som att köra bil kraftigt berusad. Det borde vara skäl nog för svenska politiker att införa ett handsfreekrav, säger Maria Spetz.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se