Racingbloggen e

Motorsporten ett steg närmare OS?

Publicerad 2019-07-25

Det är ingen hemlighet att motorsporten länge flirtat med tanken på att en dag införlivas i det olympiska programmet. Kanske är man nu på väg att ta ett – i alla fall litet – steg mot det målet. Idag, vid en presskonferens inför helgens 24-timmarsrace på Spa-Francorchamps, presenterades nämligen detaljerna kring nya FIA Motorsport Games.

FIA Motorsport Games är ett nytt multi-disciplinkoncept där sex olika grenar kommer att genomföras vid ett och samma tillfälle senare i höst, och där deltagarna tävlar under nationsflagg.

Konceptet har hämtat sin inspiration från förra årets FIA GT Nations Cup i Bahrain, där Sverige fanns representerat med Victor Bouveng och Alexander West i en McLaren 650S. Duon tvingades dock att bryta finalheatet, som vanns av Turkiet med Salih Yoluç och Ayhancan Güven i en Mercedes-AMG GT3. Güven har för övrigt trätt fram som en toppförare i Porsche Supercup den här säsongen och vann det senaste racet på Silverstone.

FIA Motorsport Games kommer att äga rum i Rom, närmare bestämt på Vallelunga-banan strax utanför den italienska huvudstaden, i månadsskiftet oktober/november. Det samarrangeras av FIA och GT-promotorgiganten SRO.

De sex grenarna som kommer ingå är:

 

– GT (två förare per bil)

– Formelbil (Formel 4)

– Touring cars (TCR)

– Drifting

– Virtuell bilsport

– Karting-slalom

 

Deltagarna i de ovan nämnda grenarna kommer att tävla om medaljer, precis som i OS, som sedan läggs samman för att utse en vinnande nation. Det finns i dagsläget ingen information om vilka länder/förare som är aktuella för start.

Det är lätt att avfärda detta som ett kortlivat jippo, ungefär som Finnkampen Motor för den som minns det evenemanget, men det finns ett par faktorer som i mina ögon gör FIA Motorsport Games lite mer intressant än så.

För det första sanktioneras det här alltså direkt av FIA, det internationella bilsportförbundet, med all den kraft det medför. Det är enkelt att göra kopplingen till förbundets strävan efter en prestigefylld OS-plats, och FIA Motorsport Games kan mycket väl vara ett led i den processen. Räkna med att man kommer visa upp konceptet för IOK, den internationella olympiska kommittén.

FIA har också de ekonomiska och, framför allt, politiska musklerna som behövs för att ro något sådant här i land över tid. Gränserna mellan IOK och bilindustrin är ibland suddiga; se bara på scenerna som utspelades alldeles nyligen när den förre FIAT/Ferrari-basen Luca di Montezemolo (idag bland annat chef för det nationella flygbolaget Alitalia) krattade i manegen bakom Milanos vinnande bud för OS 2026.

På samma sätt är det förstås intressant att den första upplagan av FIA Motorsport Games kommer arrangeras i just Italien.

Om detta är ett seriöst försök från FIA att på allvar närma sig OS och IOK, då kan vi kanske faktiskt våga drömma om en plats i idrottens allra heligaste tempel. Det här blir en intressant tråd att följa – och kanske mer signifikativ än vad man kan tro vid en första anblick.

FIA Motorsport Games lanseras


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se