Motorsport e

Nu avgörs STCC 2018 – Robert Dahlgren vs. Johan Kristoffersson

Publicerad 2018-09-20

I helgen avgörs STCC 2018 efter en av de jämnaste och mest kontroversiella säsongerna någonsin där huvudrivalerna Robert Dahlgren och Johan Kristoffersson är låsta i en tuff kamp med bara sju poäng mellan dem inför Grande Finale på Mantorp Park.

Aldrig tidigare har STCC varit jämnade med åtta segrare på tio tävlingar och totalt har fyra förare möjlighet att skriva in sig i historieböckerna tillsammans med racinglegendarer som femfaldiga mästaren Richard Göransson, fyrfaldiga mästaren Thed Björk, trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom och tvåfaldiga mästaren Jan ”Flash” Nilsson.

– Min ledning är inte stor, men det är en ledning. Jag har stor respekt för Johan (Kristoffersson), han är en fantastisk förare och hans team är bra. Men vi är också bra och det kommer bli en tuff fight. Det kommer att bli hårt för honom och det kommer att bli hårt för mig, säger Robert Dahlgren, som leder på 167 poäng.

– Det enda jag bryr mig om är att åka från Mantorp som etta. Mitt arbete skiljer sig inte åt om jag så ligger etta, tvåa eller sjua. Jag kan inte göra annat än att köra så fort jag kan. En utmaning absolut, men jag ska göra det som behövs för att vinna. Jag älskar när allt ställs på sin spets, säger Johan Kristoffersson, som ligger tvåa på 160 poäng.

Men det är inte bara Cupra-föraren Dahlgren och Volkswagen-föraren Kristoffersson som har möjlighet att ta årets titel. Dahlgrens teamkollega Daniel Haglöf ligger 21 poäng bakom på tredje plats och Lestrup Racing Team-uppstickaren Andreas Wernersson ligger 34 poäng bakom på fjärde plats med 55 poäng kvar att slåss om.

STCC Grande Finale 2018 körs traditionsenligt på den 3.125 kilometer långa Mantorp Park-banan utanför Linköping som brukar bjuda på spännande fighter med sin långa raksträcka och utmanande kurvor.

Förra året totaldominerade Volkswagen Dealer Team Bauhaus finalen på Mantorp med tre segrar av tre möjliga och Kristoffersson dominerade dessutom senaste tävlingen i Norge, något som borde tala starkt för utmanaren i mästerskapet.

Dock ösregnade det i Norge för två veckor sedan och helgens final verkar bjuda på både regn och sol, något som ökar spänningen ytterligare då PWR Racing SEAT Dealer Team har varit starkare på torrt underlag.

Ytterligare en faktor som bidragit till den turbulenta STCC-säsongen 2018 är att Svenska Bilsportförbundets Disciplinnämnd tidigare i veckan meddelade att diskvalificeringen av PWR Racings bilar under tävlingen på Gelleråsen Arena hävs. Det gjorde bland annat att Dahlgren gick tillbaka i ledning och att Mikaela Åhlin Kottulinsky fick tillbaka sin historiska seger, läs mer här.

Men STCC-finalhelgen handlar inte bara om huvudklassen, kampen om JTCC, Junior-SM, är stenhård mellan SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Philip Morin och Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Hugo Nerman. 28 poäng skiljer de båda till Morins fördel med 55 poäng kvar att göra upp om.

Dessutom finns det en förare till med matematisk chans till JTCC-titeln i form av Oliver Söderström. Lestrup Racing Team-föraren ligger 46 poäng bakom ledning.

En titelkamp som är avgjord är teammästerskapet där PWR Racing – SEAT Dealer Team har säkrat sin första teamtitel någonsin och tar över guldmedaljen från Volkswagen Dealer Team Bauhaus som tog fjolårstiteln.

Totalt 22 bilar kommer att köra helgens tävlingar där STCC-veteranen Tomas Engström är tillbaka med Micke Kågered Racing och Alex Andersson är tillbaka med Brovallen Design. Tillbaka är även syskonen Jessica och Andreas Bäckman som tävlar för WestCoast Racing ihop med trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Finalhelgen inleds på fredag med två testpass inför kvalet 16:25 medan årets två sista tävlingar körs på lördag klockan 12:50 och 15:20.

Ladda upp inför helgen med programmet STCC: Inför Mantorp 2018 som sänds i Sportkanalen ikväll 18:00 och 22:35.

Cmore sänder första och andra tävlingen live medan andra tävlingen även sänds live i Sportkanalen.

Källa: STCC


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se