Motorsport e

Nu börjar spurten för SM-säsongen i rally

Publicerad 2013-09-03

Årets SM-säsong I rally går mot sin näst sista deltävling. Det är dags för East Sweden Rally med start och mål i Linköping och där nio specialsträckor ska köras under kommande fredag och lördag.

Trimmat 4WD
De tre som toppar SM-tabellen är anmälda. Eddie Hörbing har tagit ett ordentligt grepp om täten med 90 poäng. Avståndet till tvåan Ramona Karlsson som har 62 poäng och trean Per-Arne Ljung, 60 poäng, verkar ju betryggande. Men ett koppel av hungriga rutinerade konkurrenter gör att ingen kan vara säker på sin placering. De två snabba Fordförarna i varsin WRC-bil, Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson, tänker inte ge sig så lätt. Den meste svenske mästaren, Mats Jonsson, inser troligen att det inte blir något guld i år, även om han tänker åka om de övriga medaljerna.
– Vägarna här nere kommer att passa Ingemar perfekt, säger John Stigh, som tidigare åkt med Jimmy Joge men som nu sitter bredvid Ingemar Svensson i WRC-Focusen.

Otrimmat 4WD
De tre som toppar den otrimmade fyrhjulsklassen, Patrik Johansson, 53 p, Martin Berglund, 39 p, och Thomas Thunström på 34 p kan inte heller känna sig säkra på sina placeringar. Tätt i hälarna på Thunström ligger hemmaföraren Mikael Lindqvist och han siktar nog på avancemang i tabellen.
– Jag kanske inte kan kallas hemmaförare direkt, men visst siktar jag på pallplats när SM är avklarat, säger Mikael Lindqvist.

Trimmat 2WD
SM-seriens getingbo kan man kalla klassen tvåhjulsdrivna trimmade bilar. Den innehåller både fram- och bakhjulsdrivna bilar med stora eller små motorer. De fyra i täten ligger så tight att ingen kan vara säker på sin position. Johan Carlsson, 94 p, Leif Peterson, 83 p, Tobias Söderqvist, 80 och fyra Johan Holmberg med 72 p.
– Visst ska vi avancera i tabellen, säger Henrik Appelskog, co-driver åt Johan Holmberg, det går bättre och bättre just nu.

Otrimmat 2WD
Här hittar man de nyare tvåhjulsdrivna bilarna i klass R2 och i många av dessa sitter framtidens rallystjärnor. Ledaren Mattias Adielsson har ett bra grepp om klassen med sina 98 p. Tvåa ligger Mattias Olsson med 72 p och trea Anton Alkberg med 66 p. Intressant start gör VM-junioren Pontus Tidemand, som bara kört en SM-tävling i år. Den gången hade han bara Fredrik Åhlin framför sig, men i dennes frånvaro får Pontus räknas som favorit. Han har tempot i kroppen efter sin JVM-seger i Tyskland för några veckor sedan.

JSM
Johan Carlsson som även leder trimmat 2wd har ett bra grepp om JSM. Han leder på 114 p före Mattias Adielsson, som även han leder en annan klass, otrimmat 2wd, på 89 p. Skåningen Rickie Borgström på 81 p finns inte med på anmälningslistan till ESR men på fjärde plats hittar vi Mattias Olsson på 66 p, som har tempot uppe just nu.
– Jag har chansen att bli den siste att vinna två SM-klasser samma år, skrattar Mattias Adielsson, för nästa år måste man bestämma sig för vilken klass man ska köra enligt det nya reglementet.

SM-ställning
(Efter fyra av sex deltävlingar)
Trimmat 4WD
1) Eddie Hörbing 90 poäng
2) Ramona Karlsson 62 poäng
3) Per-Arne Ljung 60 poäng

Otrimmat 4WD
1) Patrik Johansson 53 poäng
2) Martin Berglund 39 poäng
3) Thomas Thunström 34 poäng

Trimmat 2WD
1) Johan Carlsson 94 poäng
2) Leif Peterson 83 poäng
3) Tobias Söderqvist 80 poäng

Otrimmat 2WD
1) Mattias Adielsson 98 poäng
2) Mattias Olsson 72 poäng
3) Anton Alkberg 66 poäng

JSM
1) Johan Carlsson 114 poäng
2) Mattias Adielsson 89 poäng
3) Rickie Borgström 81 poäng

Rally-SM 2013
Tävlingskalender

2 februari, Vinterpokalen, Sandviken
22-23 februari, Östersund Winter Rally
9-11 maj, South Swedish Rally, Tingsryd
9-10 augusti, AM-Snapphanerallyt, Hässleholm
6-7 september, East Sweden Rally, Linköping
4-5 oktober, Rally Uppsala


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se