Nyhett e

Nummerplåtsavläsning från allt fler kameror när polisen storsatsar

Publicerad 2017-02-14

Nummerplåtsavläsning kommer kunna ske från allt fler typer av kameror de närmaste åren – från polisens egna bilar till kroppsmonterade kameror, temporärt uppsatta sådana eller till och med drönare och helikoptrar.

Alla typer av videokällor kommer integreras med videoanalysprogram som även kan känna igen ansikten och märka av skottlossning, och beräkna antal människor i folkmassor. Upprinnelsen till att man tar fram ett nationellt kameraövervakningssystem kommer från Säpos höjda hotnivå i november 2016, efter de uppmärksammade sexuella övergreppen vid festivaler, det stora antalet bilbränder, mord och mordförsök, liksom attacker mot blåljuspersonal.

Erfarenheter från städer som drabbats av terrorattacker visar att kameraövervakning har varit avgörande för att kunna spåra gärningsmän och hindra nya attacker. Nu ska lokalpolisen få tillgång till så kallade ”trygghetskameror”, och först ut är särskilt prioriterade områden under våren och festivaler i sommar. Kamerasystemet kommer till att börja med manövreras från ledningscentraler, men snart även från mobila enheter.

Bo Lundvang bo.lundvang@bilsport.se