Motorsport e

Ny formelbilsserie – bara för kvinnor

Publicerad 2019-02-11

Fördelningen mellan kvinnliga och manliga förare inom motorsporten – inte minst i formelbilar – är ordentligt skev. Då krävs drastiska förändringar.

I år är det premiär för W Series, en formelbilsserie enbart för kvinnliga förare med syfte att vaska fram en kvinnlig F1-förare.

Över 100 sökanden från 30 länder har reducerats ner till 50. Under tre dagar ska deras talang som racerförare utvärderas av bland andra före detta F1-föraren David Coulthard och Le Mans 24-timmarsvinnaren Alex Wurz. Deras jobb blir att ta ut 18 förare till startlinjen vid det första racet i maj.

Den totala prissumman uppgår till 1,5 miljoner dollar varav totalsegrarens andel är 500.000 dollar.

– Vi på W Series är starkt övertygade om att kvinnliga och manliga racingförare kan tävla mot varandra på lika villkor, säger David Coulthard.

Däremot tror han att kvinnliga talanger ofta fastnar tidigare i sina karriärer på grund av bristande finansiering, och alltså inte bristande talang.

– Det finns för få kvinnor som tävlar i formelbilar för tillfället. W Series kommer att öka antalet avsevärt 2019, säger seriens vd Catherine Bond Muir.

Adrian Newey, chefsdesigner för Red Bull Racing, är rådgivare för W Series och övertygad om att serien fyller ett viktigt behov:

– Jag tror att anledningen till att så få kvinnor har kört framgångsrikt på de högsta nivåerna mot män, är att det saknats möjligheter, inte kapacitet.

Bilen som används i serien är Tatuus T-318 Formula 3, samtliga med 4-cylindriga turbomotorer på 270 hk.

W Series kommer att köras som en supportklass till DTM-serien under 2019, med en finalhelg på Brands Hatch i augusti.

 

Här körs W Series 2019

  • 3-5 maj, Tyskland
  • 17-19 maj, Belgien
  • 7-9 juni, Italien
  • 5-7 juli, Tyskland
  • 19-21 juli, Nederländerna
  • 10-11 augusti, England

Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se