Nyhett e

Nya Octavia RS med mer flås än någonsin

Publicerad 2016-12-21

Sportiga Octavia RS får nästa år ett delvis nytt stuk med ny bred grill och nya full-LED-strålkastare, större luftintag och ett gäng nya uppkopplade tjänster. Och motorn får mer effekt än tidigare.

2,0-liters TSI-motorn levererar från och med denna modell 230 hk, gör 0-100 på 6,7 sekunder och toppar 250 km/h. Vridet är 350 Nm mellan 1.500 och 4.600 varv, och trots den högsta effekten i en Octavia RS någonsin ska det räcka med 6,5 liter bensin per 100 km i blandad förbrukning. Jämfört med vanliga Octavia ligger den 15 mm lägre mot marken och har fälgar på 17-19 tums höjd.

Den kommer även som diesel precis som sist, och då med 184 hk och antingen fram- eller fyrhjulsdrivning.

På teknikfronten hittar vi navigationssystemet Columbus med en ny 9,2-tumsskärm och hotspot för trådlöst nätverk. Autobromssystemet får liksom övriga sådana från VAG kontroll på hur en fotgängare ser ut, och man introducerar även system som Trailer Assist, Rear Traffic Alert och döda vinkeln-varnare. En annan nyhet är ”Crew Protect Assist” som vid en olycka stänger fönster automatiskt och drar åt förarens och passagerarens bälte.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se