Nyhett e

Nya Tesla Roadster – en 8-sekundersbil

Publicerad 2017-11-17

Elon Musk lovade en överraskning när deras elektriska lastbil avtäcktes, men få anade att den bestod av en ny Tesla Roadster. Ur den elektriska lastbilen Tesla Semi rullade en glänsande röd Roadster, med designchefen Franz von Holzhausen bakom ratten. Bilen som började Teslas resa inom bilvärlden – från början baserad på Lotus Elise. Den nya Teslan klår allt. Den utlovas vara den snabbaste produktionsbilen som någonsin tillverkats, med en acceleration från 0-100 på två sekunder och 402 meter på 8,9 sekunder. 160 km/h når man på 4,2 sekunder!

Angående toppfarten så är man lite mer ospecifik med ”över 400 km/h”. Koenigsegg Agera RS körde 458 km/h nyligen, och är hittills den snabbaste produktionsbilen man kan köpa.

Kanske än mer imponerande är batterikraften i nästa generations Roadster. 200 kWh räcker till över 100 mils resa utan omladdning! Bilen har tre motorer; en fram och två bak. Fyrhjulsdrivning förstås, och torque vectoring-system för att ta kurvor optimalt snabbt. Hur många ton bilen väger är vi också sugna på att få veta…

Bilens design har drag från övriga Tesla-modeller men även en värld av superbilar kan anas i linjerna. Vi ser Ferrari, McLaren, kanske nya Honda NSX – men inredningen är av en egen sort. Kolla in ratten i bildgalleriet ovan!

Angående produktionsdatum får man alltid ta Tesla med en nypa salt – den kommer när den kommer. De har nog bekymmer med att få ut alla beställda Model 3…

För er som ville veta mer om lastbilen så är den också farligt snabb – utan släp gör den 0-100 på fem sekunder, med 36 tons släp gör den samma fart efter 20 sekunder. Den kan köra 80 mil i motorvägsfart på en laddning, och produktionen drar igång 2019. Sugen på en? Du kan reservera en för 5.000 dollar.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se