Nyhett e

Nya Touareg V8 TDI får 900 Nm

Publicerad 2019-03-01

Volkswagen premiärvisar sitt nya flaggskepp Touareg V8 TDI på Genève-salongen. Den lyxiga besten kommer att bli den kraftfullaste diesel-SUV som någonsin tillverkats i Tyskland. V8:an på 4,0 liter matas av både dubbelturbo och en extra eldriven kompressor. Allt som allt levererar den 421 hk mellan 3.500 och 5.000 rpm, men redan vid 1.000 rpm vrider den ur sig smått galna 900 Nm. Kraften räcker för att kolossen ska avverka 0-100 km/h på 4,9 sekunder och toppfarten är 250 km/h.

Touareg V8 TDI har luftfjädring runt om och rullar på 19” Tiranofälgar. Modellen får också Ergocomfort-stolar som standard och elektrisk baklucka.

Invändigt blir den digitala förarplatsen Innovision Cockpit standard på den svenska marknaden. En 12” stor display som visar bilens instrument och 15”-skärmen till infotainmentsystemet ”Discover Premium” bildar tillsammans en enhet för information, kommunikation, underhållning och drift. Enheten är alltid på och kan anpassas som man själv vill ha den. Det finns alltså i stort sett inga traditionella knappar och reglage alls. Via systemet kan föraren också anpassa bilens olika system som styr kördynamik och komfort.

Förutom de vanliga elektroniska hjälpsystemen så har Touareg V8 TDI ”Night Vision” – en värmekamera som kan känna av människor och djur i mörker. Som standard finns också ”Traffic Jam and Roadwork Lane Assist” med halvautomatisk styrning, filhållning, acceleration och inbromsning i upp till 60 km/h. ”Front Cross Traffic Assist” är ett system som reagerar på korsande trafik framför bilen.

Som standard finns det två designpaket för inredningen att välja på. Antingen det teknologiskt inspirerade ”Modern Sport” med utvalda färgnyanser och metalldekor eller ”Modern Nature” där färgerna går i naturliga toner med trädetaljer. I båda fallen är stolar och dörrpaneler klädda i Vienna-läder. Skulle man vilja kan man lägga till på prislappen för att få sin bil i det extra sportiga R-line-utförandet, eller köpa till ventilerade stolar med massagefunktion, klädda i Grace-läder.

Listan på tillval blir för övrigt, precis som förväntat, lång. Fyrhjulsstyrning, adaptiva krängningshämmare, LED matrix-strålkastare med automatisk avbländning och head-up-display är några av dem.

I vissa länder släpps Volkswagen Touareg V8 TDI redan i slutet av maj i år, men till Sverige kommer den preliminärt till hösten.


Daniel Daleke

bilsport@bilsport.se