Racingbloggen e

Nytt starkt kval av Rosenqvist – svensk segerchans i Toronto

Publicerad 2019-07-14

Felix Rosenqvist gjorde ett mycket bra jobb i gårdagskvällens IndyCar-kval på gatorna i Toronto, och är i allra högsta grad med i fighten om segern när den gröna flaggan vinkar iväg fältet ikväll.

Felix har varit i storform hela helgen borta i Kanada. Han har aldrig varit utanför topp tre i ett enda av de pass som körts så här långt, och det var också som just trea han till slut kvalade in på den trånga och studsiga stadsbanan i Torontos centrala delar – som ende rookie i topp 15. Vrålstarkt.

Felix sista kvalvarv förstördes faktiskt av Ganassi-kollegan Scott Dixon, som snurrade i kvalets absoluta slutskede och blockerade banan. Utan det kanske det hade räckt hela vägen till pole för Felix, som toppade sin grupp tidigare under kvalet och som ser mycket komfortabel ut den här helgen.

Att farten fanns där för pole är jag övertygad om och det hade naturligtvis varit en trevlig bonus – men från ruta tre (bakom Simon Pagenaud och Dixon) finns ändå alla möjligheter att slåss om det absolut översta steget på pallen.

Felix är dessutom redan en van vinnare på Torontos gator efter sin eftertryckliga dubbelseger just där i Indy Lights 2016.

Jag har, vad Felix beträffar, aldrig tidigare under säsongen sett lika många goda signaler genomgående under träningar och kval som den här helgen. Akilleshälen hittills under året har varit farten i racetrim på framför allt de mjuka (röda) Firestone-däcken, men det har i första hand gällt på road course-banorna och inte alls varit ett lika stort problem i de däckslitagemässigt mindre krävande gatloppen.

Felix två bästa resultat i år har kommit på två tidigare stadsbanor – P4 i både St. Petersburg och Detroit – han har en kanonbil under sig den här helgen, han trivs dokumenterat väl i Toronto, han har en halv säsongs rutin i kroppen och han har skaffat sig precis ett sådant utgångsläge man behöver på den här banan. Jag ser kvällens race som hans absolut bästa chans så här långt att nå en verklig fullträff.

För Marcus Ericsson blir det däremot tuffare. Mackan har inte alls haft samma fart den här helgen och har själv kommenterat svårigheten i att ta sig an banan i Toronto för första gången. Marcus är en typ av förare som behöver tid på sig att hitta rätt, och dessvärre touchade han dessutom muren under kvalet igår. Han får nöja sig med 20:e plats i starten av kvällens race.

IndyCar-racet i Toronto drar igång kl. 21.30 ikväll och direktsänds, som vanligt, på Viasat Motor.

 

Lindh fortsatt stark i Indy Pro 2000

I helgen finns också supportserien Indy Pro 2000, med svenske Rasmus Lindh i mästerskapsledning, på plats i Toronto. Lindh fortsätter att köra bra i kategorin, som fungerar som ett viktigt skyltfönster gentemot IndyCar-teamen, och slutade tvåa i det första av helgens två race igår.

Enda smolket i bägaren var att värste titelkonkurrenten Danial Frost tog hem segern, men i Race 2 (som körs senare idag söndag) startar Lindh som tvåa och Frost som fyra. Goda chanser att ta tillbaka de förlorade poängen, alltså.

 

Bra kval för Linus Lundqvist på Red Bull Ring

För egen del är jag den här helgen inte på plats med IndyCar-cirkusen, utan istället installerad på Red Bull Ring i den vackra österrikiska alpmiljön utanför byn Spielberg. Här avgörs säsongens sjätte deltävling för Euroformula Open, där Linus Lundqvist igår blev femma i ett händelserikt Race 1. Nu på morgonen avgjordes kvalet till Race 2, med Linus som stark trea – ”best of the rest” bakom de omöjliga Motopark-bilarna med bortflyende mästerskapsledaren Marino Sato i spetsen.

Linus kommer att dela andra startled med sin Double R Racing-kollega Jack Doohan – vars pappa Mick är på plats i depån i helgen – när Race 2 drar igång kl. 13.30. Du kan se det loppet live på Linus Lundqvists egen hemsida.

Värt att notera är att stämningen just nu är lite kylig mellan de båda Double R-förarna efter en kollision de två emellan på första varvet igår. Doohan stack in nosen på insidan uppe i Kurva 2, vände runt Linus, men kunde själv fortsätta mot en pallplats.

Linus var inte helt nöjd över Doohans uppträdande efter racet och det ska bli intressant att se hur saker och ting utvecklas på det planet framgent.

Jack Doohan och Linus Lundqvist


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se