Motorsport e

Petter ”Mr Hollywood” Solberg

Publicerad 2019-08-19

Ingen tvekan om att Petter Solberg är den som betytt allra mest för att sätta Norge på motorsportkartan.

Tidigt i våras kablade han ut nyheten om att han väljer att avsluta sin aktiva VM-karriär. Fast han lägger inte hjälmen på hyllan helt och hållet. Petter deltar i shower och event samt följer sin son, Olivers, spännande karriärklättring.

Norrmannen Petter Solberg har VM-tävlat i rally och rallycross i 20 år. Han har blivit omåttligt populär över hela världen. Dels tack vare hans framgångar, men framförallt eftersom han alltid bjudit på sig själv, tagit sig tid med fans och journalister och i alla lägen levererat extra show. Därför fick han tidigt smeknamnet ”Mr Hollywood”.

Petter föddes 1974 och växte upp i norska Spydeberg. Varken Petter eller hans ett år äldre storebror Henning ärvde motorsportintresset från sina föräldrar, utan utvecklade detta själva.

2012 blev Solbergs sista år i rally-VM. Han var tillbaka som fabriksförare hos Ford och noterade fem pallplatser. Sedan växlade han över till rallycross och värmde upp sig och sitt team med EM-säsong 2013.

När rallycross fick VM-status 2014 var Solberg varm i kläderna. Han vann historiens första VM-tävling och framgångarna fortsatte när han tog två raka VM-titlar i en privatsatsning med Citroën. Därmed blev Petter historisk genom att bli förste förare att ta VM-guld i två olika bilsportgrenar.

Den tionde april i år kom beskedet från Petter att han lägger ner sin aktiva VM-karriär.

– Beslutet har mognat fram under senaste året. Jag kommer att sluta jaga VM-medaljer. Men det innebär inte att jag lägger hjälmen på hyllan. Mina drömmar slutar inte här, men de ändrar fokus. Detta ger mig möjlighet att framförallt följa och stötta min son Olivers karriär samtidigt som jag får möjlighet att göra annat och uppleva nya saker runt om i världen.

Petter tackar sina lojala fans för all positiv energi de har gett honom under alla år.

– Det här är väldigt känslomässigt för mig. Jag har haft 20 fantastiska år på toppen av rally och rallycross. Tillsammans med de team jag har tävlat för och med mina medarbetare har vi upplevt oerhörda framgångar, vilket jag är glad och stolt över. Nu ska jag bara ha kul. Vi ses där ute!

FOTO: VOLKSWAGEN MOTORSPORT

Bildtext: Norrmannen Petter Solberg är Norges genom tiderna främste bilsportstjärna och en av världens mest populära motorsportutövare.

 


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se