Nyhett e

Peugeot visar hybrid med dubbla elmotorer

Publicerad 2019-02-22

I samband med Genève-salongen kommer Peugeot att visa upp konceptbilen 508 Peugeot Sport Engineered – en el/bensinhybrid med höga prestanda och låga utsläpp.

508PSE är en del i ett större koncept som Peugeot kallar ”neoprestanda”, där man tittar på nya energikällor, utvecklingsområden och möjligheter.

Energikällorna i detta fallet är, förutom en Puretech bensinmotor på 200 hk, även två elmotorer. Den ena levererar 110 hk på framaxeln och den andra hela 200 hk på bakaxeln. Tillsammans presterar de 500 Nm i vridmoment och en effekt som är jämförbar med en konventionell förbränningsmotor på 400 hk. Utsläppen håller sig dock på blygsamma 49 g/km enligt WLTP-cykeln.

Bensinmotorn och de båda elmotorerna förmår att arbeta tillsammans i upp till 190 km/h, vilket gör att Peugeot 508PSE avverkar 0-100 km/h på rappa 4,3 sekunder och har en toppfart på 250 km/h. Batteriet levererar 11,8 kWh och ska enligt WLTP räcka för 50 km körning på enbart el.

Till det yttre kan vi konstatera att bilen är sänkt och spårvidden har ökat med 24 mm fram och 12 mm bak. Bilen är lackad i ”Selenium Grey” – en lack som skiftar i färgton beroende på hur ljuset faller. Som kontrast har Peugeot använt den ilsket gröna färgen ”Kryptonite”, vilken även går igen på detaljer inne i kupén. Där har 508PSE dessutom utrustats med Peugeot i-Cockpit, vilket bland annat innebär kompakt ratt, en stor HD-pekskärm och digital head up-display.

 


Daniel Daleke

bilsport@bilsport.se