Nyhett e

Race och Johan Torén laddar för femte STCC-säsongen

Tv-programmet Race går in på sin femte raka säsong med STCC. Kommande säsong får vi förutom bilar även se motorcyklar. Något mannen bakom programsuccén – Johan Torén – själv lobbat för en längre tid.

Publicerad 2000-12-01

Säsongen 2001 blir den femte i ordningen som tv-programmet Race sänder ifrån The Swedish Touring Car Championchip – STCC. Men den egentliga premiären för Race ägde rum redan två år tidigare, då med sändningar enbart från England och BTCC.
– Vi började sända 1995 från BTCC, och jag minns när Janne ”Flash” Nilsson och jag stod på Gelleråsen året därpå och tittade på det som då hette SM i Banracing. Det var där det hela började, minns Johan.
– Det hela var inget vidare, tre snabba och fyra långsamma bilar, så jag sa till Janne att ”kan du göra detta lika bra som BTCC i England så ska jag sända det”.

Sex år har nu gått sedan de båda motorsportprofilerna satt i gräset på Gelleråsen och tittade på det som Peggen Andersson drog igång och många tar nu för givet att Johan och de andra bakom programmet är på plats när STCC-säsongen startar.

Det är inte billigt att göra Race. Det krävs mycket folk för att få till allt. En vanlig race-helg är fyrtiotalet personer inblandade på ett eller annat sätt.
– Bara bussen med all sändningsteknik kostar 160.000 kronor per dygn att hyra, säger Johan.
När man dessutom förra året valde att sända från Cart-serien blev kostnaderna ännu högre. Bilderna som köps av ESPN kostar en bra slant, men även resor, hotell och hyrbilar blir om man slår ut det på hela säsongen en ganska ansenlig summa pengar.

Nästa år lämnar man alltså Kenny och Cart-serien, det blev helt enkelt för dyrt. Istället lovar Johan glimtar från andra serier under de tre tisdagar som det just nu är tomt i planeringskalendern.
– Skulle Rickard Rydell eller Fredrik Ekblom köra DTM skulle det vara kul att i alla fall sända därifrån någon gång under säsongen, menar Johan.

Nytt nästa säsong blir istället att vi får bekanta oss med motorcyklar. Det är klassen Super Sport 600 som kommer att köra om det Svenska mästerskapet i anslutning till STCC-helgerna.
– Kul, säger Johan som sedan ett par år tillbaka jobbat för att även motorcyklarna skulle få chansen att visa upp sig i TV.

Motorsport och segling
Just nu jobbar redaktionen hårt på att få till planeringen inför nästa år. Hela 46 program planeras med början helgen innan STCC-premiären den 6 maj. Då med ett reportage från teamens förberedelser och tester.
– Det stämmer. Vi ska dessutom försöka presentera motorcykelklassen så folk vet lite mer vad det handlar om. Vi jobbar dessutom med att få tillbaka vår gamla ändningstid på tisdagskvällarna, avslöjar Johan.

Efter finalen på Mantorp 2001 lämnar Race motorsporten för att istället ägna sig åt havskappsegling.
– Ja, inte på heltid, men det stämmer så till vida att vi direkt efter racet på Mantorp åker till Southampton där starten för Volvo Ocean Race går.

Men han dementerar bestämt ryktet att Race skulle lämna motorsporten för att i fortsättningen sända segling.
– Nej, det finns absolut inga sådana beslut tagna. Men vad som händer säsongen 2002 är för tidigt att säga nu. Å andra sidan har vi aldrig planerat mer än en säsong i taget, avslutar Johan.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se