Event e

Rekordpublik när Oslo Motor Show firade 10

Publicerad 2019-10-27

På tio år har Oslo Motor Show etablerat sig som den stora skandinaviska finalen för fordonsentusiaster. Träffen där speciellt utvalda bilar, mopeder, lastbilar och motorcyklar från hela Skandinavien  finns att beskåda på Norges Varemesse i Lilleström.
När detta skrivs är det slutgiltiga besökarantalet inte fastställt, men helt klart är att det slogs rekord under fredag såväl som lördag och att det skulle till den lägsta besökssiffran sedan 2010 för att ett nytt publikrekord skulle slås. Det innebär att minst 42.000 besökare kom för att se de över 300 utställda fordonen!

Det som har utmärkt Oslo Motor Show är att det är en inomhusträff som summerar den gångna säsongen. En unik möjlighet att själv se och uppleva representanter av en bredd av skandinavisk fordonskultur som saknar motstycke. Det är här vinnare och fordon som särskilt uppmärksammats av andra skäl på någon av sommarens många skandinaviska evenemang för entusiastfordon samlas under gemensamt tak.
Det tydligaste exemplet är tävlingen Skandinavias Flotteste Bil som har hållits sedan starten. Det är ett pris där de bilar som under året korats till Sveriges, Norges och Danmarks finaste möts i en final där vinnarnas vinnare utses — Skandinaviens finaste.
Till nästa år uppdateras konceptet, och som final för denna form av Skandinavias Flotteste Bil bjöds samtliga nio vinnare sedan starten in för att presenteras i en stor och rymlig jubileumsmonter.

Ytterligare ett exempel på sällsynta möjligheter att komma speciella och unika fordon nära, var BMW Motorsports McLaren F1 GTR Le Mans som utvecklades särskilt för Le Mans 24-timmarslopp 1997 och som stod i racerbanan Rudskogens monter.

Bland de utställare som utmärkte sig särskilt i år var Rune Varpestuen som tilldelades priset People’s Choice Show Amcar för sin Cadillac Eldorado 1953. Bilen är en av 532 tillverkade och en av blott sju som tillverkades i färgkombinationen svart med röd inredning, en kombination Rune har haft på två tidigare klassiska Cadillac.
People’s Choice vanns av Ketil Undbekken och hans Mazda RX-7 Veilside, bil nummer 32 av 100 som tillverkades i ett samarbete mellan Mazda och Veilside, som kopior på den RX-7 som användes i filmen Fast & Furious Tokyo Drift.

Till övriga höjdpunkter hörde utomhusshowen med RS-tävling för rally- och rallycrossbilar och crosscarts samt driftinguppvisning. I år gästades Oslo Motor Show av Fredrik Aasbø, precis hemkommen som alldeles nybliven silvermedaljör i det amerikanska driftingmästerskapet Formula D, och bjöd på bejublad uppvisning med sin Toyota.

– Vi hade som mål att årets mässa skulle bli den bästa Oslo Motor Show vi någonsin har arrangerat, och det känns som att vi har lyckats, säger Tommy Larsen, stolt projektledare för Oslo Motor Show.
– Den feedback vi har fått från besökare och utställare är att alla har lagt i en högre växel för att bidra till att tioårsjubileet skulle bli något extra. Det är samarbetet vi haft, mellan alla klubbar, företag, enskilda utställare, publiken, och oss själva som arrangör som gör Oslo Motor Show till vad det är.
– När vi startade detta 2010 var vår förhoppning att vi kunde verka som en slags förstärkare som motiverade bilbyggare och kunde bidra till att hela hobbyn utvecklades. Idag, med den nivån och mix på utställare och den fantastiska publik är det tydligt att intresset och energin i hobbyn har blivit starkare.
– Det har varit en fantastisk resa hit, och den är långt från över. Mässan och fordonshobbyn är redo att fortsätta på resan och utvecklas minst tio år till.

Oslo Motor Show Arrangeras av Förlags AB Albinsson & Sjöberg i samarbete med Norges Varemesse i Lillestrøm.


Johan Ringshagen

bilsport@bilsport.se