Motorsport e

Rydell tävlar på nytt med S40:n

Publicerad 2018-04-18

1998 vann Rickard Rydell det brittiska BTCC-mästerskapet med en Volvo S40. Nu är det klart att den svenska racingstjärnan ska göra comeback i den legendariska bilen.
Vid Silverstone Classic i England den 20-22 juli i sommar sätter sig Rickard åter i den vinnande Volvon. Då får både Rydell och hans fans återuppleva minnen från epoken i BTCC under 1990-talet, en tid som kommit att definiera Rydells nästan 30-åriga karriär som racingproffs.

Silverstone Classic är världens största festival för historisk motorsport och där ställer Rickard upp i JET Super Touring Car Trophy där han i två genuina fullfartsrace får känna historiens vindslag slå mot vindrutan i ett möte med andra tidstypiska bilar och förare. Bland andra Vauxhall-ikonen John Cleland.
– Jag kommer aldrig glömma de där åren i BTCC. Super Touring-eran var fantastisk. Det var stora budgetar, obegränsade tester, häftiga bilar och stenhård konkurrens mellan tillverkarna. Jag ser fram emot att återförenas med den kanske viktigaste bilen i min karriär. Dessutom var det faktiskt på Silverstone jag säkrade BTCC-titeln för 20 år sedan, kommenterar Rickard.

S40:n som Rydell ska köra byggdes ursprungligen av det mytomspunna TWR-teamet för Volvos räkning, men ägs idag av den engelske entusiasten och hobbyföraren Jason Minshaw som själv tävlar regelbundet med bilen i historisk racing.
Rickard Rydell har fyllt 50 år och avslutade sedan ett par år sin professionella tävlingskarriär. Han kommer dessutom att uppvisningsköra en annan av sina klassiska BTCC-bilar under helgen på Silverstone, nämligen den uppseendeväckande Volvo 850-kombin. I den bilen gjorde Rydell sin BTCC-debut säsongen 1994.
– 850:n har verkligen blivit en ikon och det händer än i dag att folk kommer fram och vill prata om bilen. Det var ett genialiskt PR-drag från Volvo att tävla med en kombi. Och mot slutet av säsongen fick vi också hyfsad fart i den. Jag har otroligt många minnen från England. Ett år gjorde jag 38 resor dit.
Silverstone Classic lockar varje år storpublik med över 100.000 besökare och över 1.000 tävlande ekipage fördelat mellan olika klasser.
Klicka här för mer info om Silverstone Classic


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se