Nyhett e

S för spänst

Publicerad 2019-06-20

Alpine A110 är en synnerligen spänstig sportbil. Nu har sportbilssmederna i Dieppe slipat fram ännu mer skärpa, styrka och speciell stil genom tilläggssignaturen S.

Bokstaven – som mer än någon annan i alfabetet påminner om en slingrande serpentinväg – är inte den enda signifikanta skillnaden jämfört med standard.

– Tidigare utföranden av A110 var justerade för att ge en körupplevelse i samma anda som sin förebild A110 från 70-talet, en lekfull och underhållande bil. A110 S har en annan karaktär. Den är en mer fokuserad sportbil, där högfartsstabilitet och precisa vägegenskaper är två egenskaper som definierar karaktären, förklarar Jean-Pascal Dauce, chefsingenjör på Alpine.

– Även om varvtider aldrig är något vi prioriterar i våra gatbilar innebär det ändå att A110 S är en snabbare bil än tidigare versioner av A110.

Sättet Alpine har gått tillväga för att sätta extra sprätt på S är det sedvanliga: mer effekt och vässat chassi. Mer specifikt rör det sig om en sportigare set up med fjädrar och krängningshämmare samt en lätt sänkning om 4 mm. Däcken är speciellt framtagna Michelin Pilot Sport 4, 215 mm breda fram och 245 bak som kan genererar ett högre mekaniskt grepp. De större Brembo-bromsar som erbjuds som tillval till tidigare lanserade versioner monteras som standard på A110 S.

Motorn laddas med 0,4 bar extra för att ge 40 hästar till – 292 hk för att vara exakt – men det är karaktären som svarar för den främsta skillnaden med toppeffekt vid 6.400 rpm istället för 6.000 samt att effekten levereras extra intensivt mellan 5.000-7.000 rpm och uppmuntrar föraren att dra genom alla växlar och utnyttja ett högre varvtalsregister.

Sammantaget blir A110 S en snabbare sprinter också som klarar 0-100 km/h på 4,4 sekunder.

Även rent estetiskt skiljer sig ut sig på detaljnivå. Till A110 S lanseras en speciell matt grå lackkulör och interiör i ett mörkgrå, mockaliknande microfibermaterial med orange sömmar istället för blå. Stolarna är superlätta från Sabelt, med en vikt om lite drygt 13 kg stycket!


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se