Motorsport e

Så blir nysatsningen på elitracing i Skandinavien

Publicerad 2019-10-11

Micke Bern och hans MOM Events AB blir ny promotor för skandinavisk elitracing. (Foto: Micke Fransson/teambild.se)

 

I en fullsatt konferenslokal på Mantorp Park presenterades en nysatsning på skandinavisk elitracing inför säsongen 2020 och framåt. Bakom projektet står TCR Scandinavian Series AB med vd:n Greger Petersson samt nya promotorn MOM Events AB, med vd:n Micke Bern (bilden).

De planerar för sju tävlingshelger 2020, 700.000 kr i prispengar, stadsrace i Köpenhamn och en ny juniorklass. Dessutom har man förvärvat varumärket STCC.

MOM Events AB med vd:n Micke Bern i spetsen kommer att ta över utvecklingen av promotion och marknadsföring av mästerskapet.

– Greger och jag har haft en långtgående kontakt om TCR och skandinavisk elitracing. Jag är smickrad över att få denna möjlighet, men jag är medveten om vilket ansvar den kommer med. Vi är unga och hungriga på att driva svensk elitracing tillsammans med våra team, förare och sponsorer, säger Micke Bern, som tidigare tävlat i STCC samt startat motorbanan Ljungbyhed.

– Prispengarna blir vårt sätt att återinvestera direkt till våra tävlande. Det ger en stark morot till såväl de som redan tävlar i mästerskapet som potentiella nya förare och team, förklarar Bern.

Ett stadsrace i Köpenhamn i augusti blir enligt Greger kronan av samarbetet med Danmark.

Fyra av de sju tävlingarna kommer att ingå ett skandinaviskt mästerskap som körs i samarbete med den danska motsvarigheten medan samtliga sju tävlingarna ingår i det svenska mästerskapet där SM-medaljen delas ut.

En ny juniorklass kommer att införas nästa år för förare som inte är äldre än 25 år och där endast bilar som är tre år eller äldre tillåts. Dessutom med lägre startavgift.

– Med vårt nya format skapar vi bättre förutsättningar för att säkra återväxten i svensk elitracing, menar Bern.

Vad gäller varumärket STCC säger Micke så här:

– STCC-varumärket är oerhört starkt i Skandinavien och för med sig en rik historik som vi ska göra allt för att utveckla vidare, säger Micke Bern, vd för MOM Events.

STCC startades 1996 och etablerade sig snabbt som det största racingmästerskapet i Skandinavien där stjärnor som Mattias Ekström, Richard Göransson och Thed Björk har växt fram med team som Flash Engineering, Kristoffersson Motorsport och Cyan Racing.

– Varumärket i sig är självklart inte ensamt räddningen för skandinavisk elitracing, men trovärdigheten och kännedomen hos gemene man spelar en mycket viktig roll, säger Micke Bern.

 

Preliminär kalender 2020

15-16 maj, Knutstorp

12-13 juni, Skellefteå

11-12 juli, Falkenberg

1-2 aug, Köpenhamn

15-16 aug, Gelleråsen Arena

19-20 sep, Jyllandsringen

3-4 okt, Mantorp Park


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se