Sista Saaben säljs på auktion

Publicerad 2019-10-07

Det finns en fabriksny Saab 9-3 kvar i Trollhättan. Nu säljer elbilstillverkaren NEVS, som köpte Saab efter konkursen 2011, bilen via auktionssajten Bilweb Auctions.
Det var under Saab-festivalen i Trollhättan i juni NEVS deklarerade att de hade för avsikt att sälja den sista Saab de hade kvar i fabriken. Det är en 9-3 2.0T Automatic med cirka 70 kilometer på mätaren.

Efter att NEVS köpt upp Saab återupptogs produktionen av 9-3 i den ursprungliga fabriken i Trollhättan. Den sista omgången bestod av 420 stycken Saab 9-3 Aero. Den bil som nu går på auktion plockades från produktionslinan för ett planerat utvecklingstest som aldrig genomfördes. Istället kom den att användas den som referensfordon under produktionsperioden som varade 2013 till 2014. När produktionen upphörde helt i maj 2014 ställdes bilen undan, i händelse av att produktionen av fossildrivna fordon eventuellt skulle återupptas. Medan de övriga nyproducerade Saab 9-3:orna såldes i olika omgångar förblev referensbilen orörd i fem år.

Nu går den alltså till försäljning, på Bilweb Auktions finalauktion som avslutas helgen 6-7 november.
Behållningen av försäljningen kommer att gå till The NEVS Sustainable Mobility Scholarship, ett nyinstiftat pris som NEVS kommer att dela ut i samarbete med Högskolan Väst i Trollhättan under minst fem år. Priset går till en person som gör betydande insatser för att främja framtidens mobilitetslösningar – allt från elbilsteknologier, delningsekonomi till insatser för självkörande bilar.

– Det känns extra bra att den allra sista bensindrivna bilen från Stallbacka kan användas för att stimulera övergången till framtidens hållbara transporter, kommenterar Stefan Tilk vd och vice ordförande i NEVS.
– Det är verkligen spännande att detta samarbete med NEVS blir av, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.
– Högskolan prioriterar arbetet med Agenda 2030 och försöker hela tiden maximera vår samhällspåverkan kring hållbarhet, så detta ligger helt rätt i tiden.

Förutom nyckeln till den sista nya Saaben får köparen en exklusiv rundvandring hos NEVS Trollhättan samt, inte minst, ett besök på företagets utvecklingsavdelning där framtidens självkörande elbilar håller på att ta form.
Dagen avslutas med en guidad tur genom Saab-museet. En lunch och en hotellövernattning ingår i upplevelsen.

Fakta: Den sista nya Saaben
Produktionsår: 2013
Modell: Saab 9-3 MY14
Skick: Oanvänd
Antal säten: 5. Beige skinn med mörka detaljer
Färg: ”Diamond Silver”
Motor: 2,0 Turbo4, hk 220
Växellåda: Automatisk
Bränsletyp: Bensin
Körsträcka: ca 70 km
CO2: 200 g/km
Chassinummer: YTNFD4AZXE1100257
www.bilwebauctions.se/finalauktion-2019/saab-9-3-aero-turbo4-1933


Johan Ringshagen

bilsport@bilsport.se