Bilsport play e

Självkörande Uber-Volvon körde mot rött ljus

Publicerad 2016-12-16

Rödljuskörning kan hända den bästa, men det är något mer allvarligt när det handlar om en självkörande bil som borde kunna tackla alla typer av trafiksituationer bättre än en människa.

Videon är från San Francisco där Uber jobbar för en kommande lansering av självkörande taxibilar. Som om inte rödljuskörningen vore illa nog visar det sig att Uber inte har något tillstånd att framföra förarlösa bilar i Californien, vilket de har meddelats via brev från California Department of Motor Vehicles. De hotar med rättsliga åtgärder om de inte genast ansöker om tillstånd.

Uber menar å sin sida att bilarna inte är helt självkörande ännu, eftersom de har en tekniker bakom ratten som ska kunna ta över om något går fel. Det hände uppenbarligen inte i fallet med filmen ovan som togs den 14 december, där det var ren tur att ingen blev påkörd. En gångtrafikant stannade som tur var upp i tid vilket du kan se i filmen. Incidenten filmades av en annan bil samma dag som Uber och företaget Luxor Cab började köra med bilarna i staden.

Volvo har inget med den självkörande tekniken i bilen att göra, de jobbar med egna lösningar som sjösatts i Sverige på testbasis i år.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se