Bilbyggen e

Snart kan man köpa en ny DeLorean

Publicerad 2016-01-28

Nya lagar i USA gör det möjligt för tillverkare av små volymer av bilar att slippa det omfattande reglementet kring säkerhet som annars gäller. Men bara om det gäller ”replika-modeller” som ska se ut som bilar tillverkade för 25 år eller längre sedan.

Det öppnar oanade möjligheter – bland annat för DeLorean Motor Company som köpte upp det som blev kvar efter konkursen för 30 år sedan. Där fanns mängder av delar och ritningar, och från att ha servat den befintliga flottan av rullande exemplar kan de nu sätta ihop kompletta nygamla DeLorean. Med godkända motorer från andra tillverkare. De nya lättare lagkraven gäller nämligen bara säkerheten, det förändrar inte de strikta miljökraven.

Företaget har en lång rad spännande maskiner att välja mellan men säger att de siktar på att erbjuda något mellan 300 och 400 hästkrafter. Originalmotorn, en 2,85-liters V6 från Peugeot-Renault-Volvo hade 130 hk.

Man kommer också ändra fälgstorleken från 14-15 till 17-18 eftersom det är svårt att hitta högprestandasulor i de mindre dimensionerna. De nya bilarna förväntas kunna rulla ut från fabriken om ett år, med ett pris på 80.000-100.000 dollar.

Källa: TheVerge


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se