Motorsport e

Sommarklassikern Midnattssolsrallyt

Publicerad 2019-07-08

Om bara ett par dagar är det dags för sommarklassikern Midnattssolsrallyt. Storpublik och en lång rad unika tävlingsbilar väntas till Truckstop i Örebro där evenemanget har sitt högkvarter.

Redan år 1950 kördes första upplagan av Midnattssolsrallyt. Då vann Per-Fredrik Cederbaum/Bertil Sohlberg i en BMW. Tävlingen kom med tiden att utvecklas till ett vinterrally som senare blev Sveriges bidrag i VM-serien, Rally Sweden. Midnattssolsrallyt som företeelse tog ett mångårigt uppehåll efter 1964 och återuppväcktes 2006.

Sedan 2006 har tävlingen körts varje sommar och blivit en enorm prestigefight bland deltagarna och en storslagen publiksuccé. Det som attraherar åskådarna är såklart möjligheten att få se en lång rad klassiska rallybilar som används fullt ut till det de är avsedda för, nämligen rafflande fortåkning!

Årets Midnattssolsrally får start- och mål i Örebro, på Truckstop och startar om bara ett par dagar. Redan första dygnet efter att anmälan öppnat hade över 100 ekipage skrivit upp sig för deltagande! När anmälan stängde hade 212 tävlande från fem världsdelar anmält sig. Det är rekordsiffror.

Tävlingen innehåller en lång rad olika bilklasser. Men viktigast för åskådarna är att veta skillnaden mellan Regularity och Historic. I Regularity tävlar deltagarna om att köra på en förutbestämd snitthastighet över tävlingssträckorna. Det straffar sig direkt för de som kör för fort – eller för sakta. Arrangören har hemliga kontroller utmed sträckorna för att mäta ekipagens snittfarter.

I Historic är det plattan i mattan som gäller. Precis som i vilket rally som helst handlar det om att köra enligt vanliga trafikregler till sträckorna, och på specialsträckorna är tävlingsmomentet helt enkelt att köra så fort som möjligt. Deltagarna kör utan detaljerad vägbeskrivning, så kallade noter, vilket gör utmaningen ännu större.

Bland årets många anmälda märks bland andra gamle rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist som lotsas av Robert Jakobsson i en Porsche 911. 2009 vann Stig Historic-klassen i Midnattssolsrallyt, då i en Ford Escort, med Leif Ahlin vid sin sida.

Midnattssolsrallyt 2019

Högkvarter: Truckstop i Örebro.

Onsdag 10 juli: 18.00 – första bil startar.

Torsdag 11 juli: 08.00 – första bil startar.

Fredag 12 juli: 08.00 – första bil startar.

Lördag 13 juli: 08.00 – första bil startar.

Lördag 13 juli: 15.00 – första bil i mål.

Midnattssolsrallyt

2018 års vinnare

Historic 4WD, Mats Jonsson/Anders Moberg, Mazda

Historic 2WD, Daniel Wall/Jeanette Kjäll, Volvo

Regularity Elite, Anders Gröttum/Jörn Gröttum, Opel

Regularity Sport, Roger Andersson/Ros-Marie Andersson, Saab

FOTO: MIKAEL JOHANSSON

Bildtext: Bilden är från 2009 och visar Stig Blomqvist/Leif Ahlin på väg mot slutsegern i det årets Midnattssolsrally. I år är Stig tillbaka, i en Porsche, och med Robert Jakobsson som kartläsare.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se