Nyhett e

Starkaste Octavian nånsin – i april är det säljstart!

Publicerad 2017-02-03

Tycker man att 230 hk var lite för lite i Octavia RS finns från och med april en ännu vassare version. Världspremiären sker på Genève-mässan i mars och redan månaden därpå är det svensk säljpremiär för RS 245, som blir det enda bensinalternativet bland RS-modellerna i Sverige. De andra är RS TDI 184 och RS TDI 4X4.

245 hästkrafter som modellnamnet antyder, det får bilen att pinna till 100 på 6,6 sekunder (6,7 om man väljer kombi) och toppa 250 km/h. Motorn är förstås en tvåliters TSI-motor. Mekanisk och elektroniskt kontrollerad VAQ-diffbroms vässar kurvtiderna, och växlandet sker antingen med en manuell sexväxlad låda eller en sjustegad DSG vilket är första gången man kan få en dylik i Octavia.

RS 245 känner man lätt igen på den nya fronten med framlyktorna vars design har diskuterats livligt, ett antal blanksvarta detaljer i fronten, svarta backspeglar, svarta utblås bak och förstås RS-loggan med V:et som tydligen står för Victory.

Det är full-LED-lysen framåt med adaptiv ljusteknik, och även bakljusen, dimljusen och regbelysningen är i LED. Den glider 14 mm lägre än en vanlig Octavia och är försedd med 19-tummare i blanksvart. ”En optimal sportbil” skriver tillverkaren som även slängt in Skoda Connect-systemet som gör att man kan kontrollera bilens status och sköta diverse funktioner via en app. 9,2 tums pekskärm och navigator, och vill man kan man koppla upp systemet mot internet. Annat trevlig är till exempel dubbla USB-portar för baksätespassagerarnas behov, löstagbar ficklampa (Combi) och uppvärmd ratt (halleluja!).

Svenska priserna är inte offentliga ännu.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se