Racingbloggen e

STCC-Emma en vinnare i W Series

Publicerad 2019-07-20

Sverigebekanta Emma Kimiläinen, som tävlade i STCC mellan 2014-2016, vann dagens W Series-race på holländska Assen från pole position och tog därmed sin första seger i det uppmärksammade mästerskapet.

W Series är en kategori öppen endast för kvinnliga förare och har sedan premiären i våras på kort tid rönt stor uppmärksamhet för sin unika positionering. Mästerskapet stöttas av bland andra David Coulthard, vars bolag Whisper Films finns med i bakgrunden på promotionsidan.

Kimiläinens seger i dagens race är inte bara finländskans första i W Series; den utgör också en skön revansch för henne. Kimiläinen skadade nämligen nacken i en kollision med Megan Gilkes i premiären på Hockenheim och tvingades stå över de två efterföljande tävlingarna på Zolder och Misano, innan hon gjorde comeback med en femteplats på Norisring för två veckor sedan.

Idag bar det alltså hela vägen till det översta steget på pallen här i Assen, där Kimiläinen var klart snabbast på banan. Hon förlorade visserligen ledningen till brittiskan Alice Powell efter en dålig start, men arbetade sig tillbaka till täten och lämnade sedan resten av fältet bakom sig.

Powell blev tvåa medan Jamie Chadwick, som har ett samarbete med både Williams Formel 1-team och med Aston Martin, drygade ut sin ledning i mästerskapet i kraft av en tredjeplats.

Kimiläinen berättade efter loppet att hennes skadade nacke nu i alla fall är någorlunda rehabiliterad, och skämtade också om hur hennes sexåriga dotter iklätt sig rollen som förarcoach och minsann ger regelbundna tips om hur man bäst framför en racerbil.

Emma Kimiläinen ligger nu sexa i W Series och bekräftar att hon redan siktar på comeback nästa säsong, då med målet att vinna den titel som hon aldrig riktigt fick chansen att utmana om i år.

I morgon bitti väntar W Series experimentella extrarace med omvänd startordning; ett race som inte ingår i mästerskapet.

 

Tung dag för Eriksson

Dagens DTM-race här i Assen blev en blöt historia. Regnet drog in ungefär en halvtimme innan start, och loppet fick inledas bakom säkerhetsbilen. För Joel Erikssons del blev det tyvärr en motig affär, som till slut resulterade i 16:e plats när målflaggan föll. Joel kämpade under dagen dels med turbolag i sin BMW M4 DTM, men rapporterade också en ”total” avsaknad av grepp under framför allt den avslutande stinten av racet. Vann gjorde Marco Wittmann före Nico Müller och René Rast.

DTM-fältet är tillbaka i morgon söndag för ytterligare en dags tävlingar.

Joel Eriksson i regnet på Assen

 

Missa inte IndyCar i natt

I natt, på den något inhumana starttiden 01.10, avgörs också säsongens 12:e IndyCar-deltävling på kortovalen Iowa Speedway. Marcus Ericsson har kvalat in som tia, och Felix Rosenqvist som 15:e man. Missa inte det.


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se