Redaktionsbloggen e

Stora hjärtan inom bilhobbyn

Publicerad 2019-07-10

Bilhobbyn handlar till stor del om prestationer, kreativitet och tekniska utmaningar. Men i allt detta finns mycket medmänsklig värme.

De som inte har inblick i den här världen kan lätt tro att den är kall och till 100 procent resultatinriktad. Bilbyggare, förare och mekaniker kan se ut som insnöade personer. Med stenansikten gör de sitt yttersta för att stänga ute den riktiga världen och bara ser till bilens bästa.

Så är det ju förstås inte. ­Bilhobbyn och motorsporten gör nytta i ­samhället. Så mycket den kan göra.

Ett exempel är 50.000-­kronorsracet som nyligen arrangerades av Bilsport och ­Simons. Ett race som pågick ­parallellt med resten av körningarna under En dag på Strippen på Emmaboda Flygbana. Det handlade kort och gott om att den snabbaste bilen skulle köpas av Simons för 50.000 ­kronor.

Så blev det också, och efteråt auktion­erades vinnarbilen ut. Hela försäljningsbeloppet skulle oavkortat skänkas till Barncancerfonden. Slutpriset blev 31.500 kronor – glädjande mycket för en kraschad bil med en förvisso väldigt potent motor.

I efterhand gick Simons och ­Albinsson & Sjöberg in med ytterligare 18.500 kronor för att totalt skänka 50.000 till Barncancerfonden. Och vi är långt ifrån ensamma om att ­använda kraften i bilhobbyn till väl­görande ändamål.Bidragen kommer från så många olika håll. Privat­personer gör egna insamlingar till välgörenhet när de ställer ut sina bilar. ­Föreningar och klubbar gör event för att samla in pengar. Stora organisationer hyr motorbanor för att skänka glädje till sjuka barn. Alla bidrag räknas.

Det är stora hjärtan som driver bilhobbyn och motorsporten framåt. Vi hjälps åt, stöttar varandra och gläds åt andras framgång. Och vi tänker också på dem som behöver mest hjälp.

Det ska vi tillsammans vara stolta över!


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se