Nyhett e

Streetracebil tillfaller staten – kan komma att skrotas

Publicerad 2016-11-08

Stockholm Open, Valhalla Cup och massor av mindre bataljer runt om i landet – den illegala streetracingen lockar många att duellera med sina bilar i skydd av mörkret. Nu tas nya grepp i ett försök att göra det lite mindre lockande att köra illegalt.

En person i Stockholm äger en Ford Mustang med ett värde runt 300.000 kronor som synts flitigt i streetrace-sammanhang. Den ska enligt Södertörns tingsrätt som klubbade igenom beslutet igår tillfalla staten, även om man inte har någon åtalad för själva körningen. Att bilen har ett högt värde är inte något man tar hänsyn till. I domen står det:
”I det här fallet är det dock som sagt fråga om en bil som enbart har ett användningsområde och som uteslutande används för att begå brott. Bilens värde kan i dessa fall i princip aldrig göra ett förverkande oskäligt.”

Domen innebär att bilen troligtvis skrotas, eftersom man har svårt att se hur ett ”brottsverktyg” kan säljas vidare, enligt Huddinge-polisen Johan Silverland skriver Mitt i Stockholm igår.

Personen som äger bilen menar att den är ombyggd för att köras i legala tävlingssammanhang och inte något annat. Mängder av bildbevis talar dock emot uttalandet – bilen har synts vid 17 olika illegala race på allmän plats.

Källa: Mitti.se

I USA har man gjort på samma sätt under många år, här är en film från skrotningen av ett antal beslagtagna streetrace-bilar.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se