Nyhett e

Svenskt pris klart för Audis första elbil

Publicerad 2018-09-18

Audi e-tron var namnet, el är bränslet. Det är en suv som är först ut i Audis elbilsprogram, fyrhjulsdriven med låg tyngdpunkt och med två motorer som lämnar 435 hk/800 Nm. Med ”virtuella backspeglar” som tillval, det vill säga kameror med lågt luftmotstånd istället för två stora öron som på vanliga bilar.

Bilen är förstås ständigt uppkopplad och har bland annat automatisk fakturering vid laddstationer. Tekniska nyheter hittar vi också på bromssidan där man använder sig av ett nytt elektrohydrauliskt integrerat bromssystem som maximerar energiåtervinningen.

Någon självkörning bjuds man inte på, man får nöja sig med adaptiva farthållaren med avståndsreglering. Den är dock lite extra smart och kan bromsa och gasa i bränslebesparande syfte utifrån hur vägen framåt ser ut. ”Effektivitetsassistent” kallar man systemet som läser av trafiken i förväg.

Redan i slutet av året levereras de första bilarna till europeiska kunder, fabriken som är CO2-neutral och även tillverkar batterierna ligger i Bryssel.

0-100 går på cirka 5,7 sekunder, den klarar en toppfart på 200 km/h och bör kunna köras runt 40 mil på en laddning – inväntar dock officiella siffror angående det.

Svenska frånpriserna ligger på 885.000 kronor. Mercedes som nyligen presenterat sin eldrivna EQC har inte givit oss svart på vitt vad den kommer kosta, men målet är ”hitom miljonen”.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se