Nyhett e

Tesla – världens snabbaste bil

Publicerad 2018-02-07

Just nu seglar en Tesla Roadster genom rymden i nånstans mellan 10.000 och 40.000 km/h (hastighetsmätaren har slagit i botten), kanske på väg mot Mars. För stunden ser den mest ut att rotera på samma ställe en bit ut i rymden, kolla gärna in livebilderna här:

Det är Tesla-grundaren Elon Musks företag SpaceX som använt bilen som barlast när den största rymdraketen någonsin lyfte från Cape Canaveral sent igår kväll svensk tid, Falcon Heavy. Den har siktet inställt i en omloppsbana kring solen som så småningom matchar Mars bana, men den svävar fritt utan någon egentlig styrning – troligare är att den förblir i rymden tills den träffar något.

Raketen som är motsvarande 23 våningar hög har nästan sju gånger mer kraft än den pensionerade Apollo V-raketen som lyfte folk till månen från samma startplats för 40 år sedan. Tanken i det långa loppet är inte att den ska skicka fler bilar ut i rymden, utan snarare satelliter och människor. Raketen är egentligen tre separata raketer ihopkopplade med varandra, och med smått fantastisk precision kunde livetittare världen runt se när de två sidomonterade raketerna återvände och parkerade på exakt avsedd yta (30:00 i filmen nedan). Mittsektionen landade på en båt ute i havet, medan bilen gled mot egna äventyr. På ett kretskort står inpräntat ”Made on earth by humans” om någon där ute undrar. Och i handskfacket ett exemplar av Douglas Adams humorklassiker Liftarens guide till galaxen tillsammans med något av det enda man behöver i rymden (enligt boken), en handduk!

På frågan ”varför” svarade Elon Musk i en tweet:
”- Jag älskar tanken på en bil som driver till synes för evigt genom rymden, och kanske blir upptäckt av någon utomjordisk ras miljoner år in i framtiden.”

Här kan du se reprisen på hela förloppet:

Elon som varit besatt av allt som har med rymden att göra programmerade ett dataspel som 12-åring, ”Blastar” som du faktiskt kan spela här! Spelets källkod lyckades han sälja till en tidning för 500 dollar. Det har blivit fler intjänade dollar sedan dess.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se