Nyhett e

Tillbaka till framtiden när Delorean blir elbil

Om Tesla kan förvandla Lotus Elise till en elbil, varför då inte göra samma sak med en DeLorean?
Det var bakgrunden till Stephen Wynnes beslut att köpa upp Delorean Motor Company och ge det en nystart. Nu stundar produktion, med förhoppning om leverans till de första kunderna redan under våren.

Publicerad 2013-02-18

DMC Delorean blev en omedelbar klassiker när bilen lanserades år 1981.
Ekonomiska problem inom företaget, regelverk som gick emot tilltänkt effektuttag, misstanke om brott och ett starkt missnöje hos de anställda som inte fick ut sina löner i tid …
Det var många faktorer som sänkte John Deloreans dröm om en egen sportbil, men trots det hann fabriken tillverka ett ansenligt antal bilar, varav flera fortfarande rullar.

Bilarna har aldrig slutat att fascinera. En i raden av fans är idag vd för dagens Delorean Motor Company. I oktober i fjol annonserade han att företaget liksom bilarna skulle återuppstå, men med en tvist: Det skulle bli moderna elbilar!

Prototyper finns redan färdiga och snart startar arbetet med att tillverka elkonverterade Deloreans på beställning.
Bilarna förses med elmotor och 32 kilowatts litiumjonbatteripaket. Den nuvarande produktionsfärdiga bilen sägs bli blygsamt lättare än ursprungsbilen och klara 0-100 km/h på ungefär 8 sekunder.

I fortsatt pipeline finns dock en ny version, samma utseende som tidigare men en lättare konstruktion, där viktminskningen sägs bidra till att sänka 0-100 km/h-tiden till ca 5 sekunder.

Bilarna kommer konverteras i fabriken i Houston, Texas, i samarbete med Louisiana Epic EV.
Räckvidden uppges vara cirka 16 mil och bilarna sägs toppa nära 200 km/h som mest.


Fredrik Lund

bilsport@bilsport.se