Nyhett e

Tjuvarnas fem favoritmärken – och bildelar

Publicerad 2017-10-18

166 miljoner kronor, så mycket har försäkringsbolagen fått punga ut med mellan januari och september, på 2.874 olika stölder ur bilar. Ett snittpris på över 50.000 kronor per bil – och tjuvarna vet vad de ska ta. De senaste månaderna har varit särskilt intensiva för stöldligorna.

BMW är fortsatt tjuvarnas favoritbil, med hela 60 procent av alla stölder. Ur dessa bilar stjäls främst rattar med krockkuddar och navigationssystem. Under den här perioden ökade dock stölderna ur Volkswagens modeller med hela 120 %, och där är navigationsutrustningar hetast för tjuven. Mercedes på tredjeplats lockar tjuvarna med sina krockkuddar i första hand. Volvo som ligger fyra har dock utsatts för 30 procent färre stölder (140 stycken), och från dessa bilar är det framför allt huvudstrålkastarna man vill åt. På femte plats hittar vi Renault, där navigationen tycks mest intressant.

Stockholmsregionen är särskilt drabbat med 1.552 stölder under tre första kvartalen, det är en ökning på 12 procent. Men landets största ökning är i Skåne som har sett en mer än fördubbling av stölderna. 587 stycken i år hittills mot 270 förra året. Negativ utveckling ses också i Halland, medan Västra Götaland minskat 40 procent.

Uppgifterna kommer från branschorganisationen Larmtjänst, som samtidigt tipsar om att man bör använda larm, parkera i garage eller på upplyst plats och gärna DNA-märka utsatta komponenter – och tydliggöra detta med dekaler.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se