Nyhett e

Toyota lanserar bränslecellsbilen Mirai

Publicerad 2014-11-18

På japanska betyder Mirai ”framtid”, och i den kommer det vattenånga ur avgasröret menar Toyota. Deras bränslecellsbil ska säljas i USA, Japan och utvalda länder i Europa, vilka är Tyskland, Storbritannien och Danmark.

Mirai tankas med vätgas och drivs med en elmotor, och har en tank precis som en vanlig bil som fylls på mindre än fem minuter. Den ska kunna ta sig 48 mil innan det är dags att fylla på igen, och avgaserna är alltså ren vattenånga. Miljövänligt så det förslår!
Priset för Mirai börjar på 445.000 kronor i Japan. I Tyskland ska den kosta 725.000 kronor. 50-100 bilar ska byggas de närmaste åren.

I Sverige finns det i nuläget bara en vätgasmack och den ligger i Malmö, så det gäller att man inte kör så långt bort från Skåne för då får man bogsera hem bilen. Det har sålts ett fåtal bränslecellsdrivna Hyundai ix35 i Sverige för ett pris en bra bit över en miljon kronor.

Mirai har för övrigt snabbt blivit en snackis på nätet för sitt något ”unika” utseende. Här är några citat:
– Bugg i designprogrammet eller? (Magnus Blixt)
– Jag skulle vilja varit med när teamet tittade på varandra och nickade. ”Yes, där satt den, den här kommer folk att vilja ha i drivor.” (Johnny Linden)
– Gjordes på en firmafest kanske? (Micke Jahrl)
– It is the car of the Mirai… and always will be. (Spec)
– Toyota´s moving from different to grotesque. (Duke Woolworth)
– This is a joke… right? (purplelion77)


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se