Racingbloggen e

Trefaldigt svenskt på startplattan under F1-helgen i Hockenheim

Publicerad 2019-07-23

Vi har inte varit bortskämda med svenskt deltagande under F1-helgerna så här långt i år – faktum är att det varit helt tomt på blågult i både huvudklassen och dess supportserier – men för alla som ska resa till Hockenheim i helgen finns det nu all anledning att packa ner flaggan.

Det rör sig om inte bara en eller två, utan hela tre svenska förare som är klara för ett inhopp i Porsche Mobil 1 Supercup: Henric Skoog, Robin Hansson och Pontus Fredricsson. De två sistnämnda tävlar till vardags hemma i Sverige i Porsche Carrera Cup Scandinavia, medan Skoog presenterat sig på allvar den senaste tiden med några mycket imponerande insatser i det stenhårda tyska Carrera Cup-mästerskapet (Porsche Carrera Cup Deutschland).

Att alla tre svenskarna kan köra bil vet vi. Hansson och Fredricsson ligger tvåa respektive trea i Carrera Cup Scandinavia just nu, bakom ledande Lukas Sundahl. De båda Fragus Motorsport-kollegorna hör regelbundet till toppen hemma i Sverige och Fredricsson har också tävlat i Supercupen en gång tidigare (Spa 2016). För Robin Hansson blir det debut i de här sammanhangen.

Robin Hansson i tät.

Ur ett inhemskt perspektiv blir det naturligtvis högintressant att se hur våra två Carrera Cup Scandinavia-exporter står sig i Porsche-världens högsta instans – men det är ändå Skoog som får anses ha störst chans att på allvar utmana Supercup-eliten nere på Hockenheim.

Skoog har en stark säsong i ryggen i Carrera Cup Deutschland. Han var på pallen i premiären på Hockenheim – extra intressant med tanke på att det är där helgens race ska köras – och har sedan vid upprepade tillfällen hållit sig långt fram i resultatlistan. Motståndet i toppen är precis detsamma som i Porsche Supercup och många förare kör dubbla program där de kombinerar båda mästerskapen.

Allra mest respektingivande var Skoogs allra senaste framträdande på Norisring för ett par veckor sedan, där han slog till med pole position – hans första i mästerskapet – och sedan ledde helgens avslutande race i 21 av 31 varv bara för att till slut bli brutalt torpederad och tvingas bryta.

Att bovarna i det dramat dessutom var hans två egna teamkamrater i Huber Racing, samma stall som han representerar även nu i Supercupen, gjorde inte direkt saken mindre plågsam. Alla tre bilarna tvingades den gången att bryta när teamet var på väg mot en dominant trippel. Den som utlöste Norisring-katastrofen, polacken Igor Walilko, kommer för övrigt till start jämte Skoog på Hockenheim i helgen.

Henric Skoog i ledning senast på Norisring

Skoog kom mycket nära ett potentiellt internationellt genombrott på Norisring – och han föll utan egen skuld. Hans utvecklingskurva det senaste året har varit brant och det ska bli mycket intressant att se vad han – liksom Hansson och Fredricsson – kan prestera i helgen.

– Jag har haft min klart mest konkurrenskraftiga säsong så här långt sedan jag började tävla internationellt, säger Henric Skoog. Jag har utvecklats så mycket under det senaste året. Det blir intressant att ta sig an Supercup-fältet igen och se hur vi står oss. Målet är att göra mitt bästa Supercup-resultat så här långt [Skoog var sjua vid ett tidigare gästspel på Spa 2017], även om jag vet hur tufft det här mästerskapet verkligen är. Det är bara att ge full gas, försöka sätta ihop ett perfekt varv i kvalet, och vässa armbågarna inför start.

Det var faktiskt tänkt att ytterligare en svensk från Carrera Cup Scandinavia, Hugo Andersson, skulle komma till start på Hockenheim, men han har tyvärr skurit sig illa i handen och tvingas därför stå över.

Söndagens Porsche Supercup-race körs kl. 11.25 och sänds live på Viasat Motor. Mästerskapet leds just nu av Porsche-junioren Julien Andlauer i kamp med altmeistern och tvåfaldige mästaren Michael Ammermüller.

Heja Sverige!

 

Tidsschema – Porsche Mobil 1 Supercup – Hockenheim

 

Fredag 26 juli
Fri träning: 17.00-17.45

Lördag 27 juli
Kval: 13.55-14.25

Söndag 28 juli
Race: 11.25-12.00
LIVE Viasat Motor


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se