Nyhett e

Tumbler i Gumball 3000

Publicerad 2013-05-06

Saudiarabiska Gumball-teamet Galag har gjort som svenska Leif Garvin och byggt sig en egen replika av Tumbler känd som Batmans vrålåk, galet trimmad och med lättviktskaross på ett rörramschassi.

Den 18 maj startar den 15:e Gumball 3000 i Danmark. Superbilarna som är med väcker onekligen uppmärksamhet, men i år kommer något helt annorlunda stjäla showen – nämligen en skalenlig, gatlegal, specialbyggd Tumbler döpt till TG1. Känd för alla som sett de senaste Batmanfilmerna är denna bjässe nog något som de flesta trodde skulle stanna på filmduken.

Denna galenskap är inte en bil, utan en samling vansinniga siffror och imponerande egenskaper. Under skalet döljer sig inte längre raketkastare, eldsprutare och vapen. Istället finns nu en 3,8-liters dubbelturbo-V6:a som ska utveckla hela 750 hästar. Karossen är gjord helt i kolfiber och det blir en hel del kolfiber eftersom TG1 är 5,3 meter lång.

Motorn gör att TG1 kan ta sig från 0 till 96 km/h på endast 2,7 sekunder. 0 till 160 tar 5,65 sekunder och den fortsätter accelerera upp till 320 km/h. Jobbet att få stopp på den har keramiska bromsar fått.

Stora namn såsom David Hasselhoff, Tony Hawk, Xzibit och Kimi Räikkönen kommer vara en del av Gumball 3000 som startar sin resa på hela 480 mil (3.000 miles) den 24 maj i Monte Carlo. Starten är i Köpenhamn den 18 maj och Sverige passeras på väg mot Finland dagen efter.

Erik Nilsson

PS. Om du var på Elmia och Bilsport Performance & Custom Motor Show i påskas kunde du se Leif Garvins version av bilen. Den ska göras körklar under året.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se