Bloggar e

Tycka Motorist trist

Det har varit premiär för den andra årgången av SVT:s Motorist. Det positiva: SVT har en programserie om bilar. Det negativa: Allt annat.

Publicerad 2007-05-02

”Vardagsbilar, livsstilsbilar, lyxåk och enmanskärror.”
Så låter programförklaringen till SVT:s Motorist, som nu går in på andra året. Förra våren sågade jag Motorist efter bland annat det katastrofalt dåliga reportaget om import från Tyskland. Något sådant klavertramp märktes tack och lov inte i säsongsupptakten igår, men inte var det något höjdarprogram.

Amatörlekstuga
Greppet att låta en tittare ersätta kunniga biljournalister kanske verkar kul runt planeringsbordet på redaktionen, men i praktiken fungerar det inte. Att testa bilar är ingen barnlek. Det är många parametrar som ska vägas in: Komfort, utrymmen, design, bränsleförbrukning, körkänsla, transmission, motor, väghållning och så vidare.
Vissa kriterier är mätbara, andra inte. Det krävs faktiskt både erfarenhet och kunskap för att kunna avge ett vettigt omdöme om en bil. Tjejen som provkörde Citroën C4, Honda Civic Hybrid och Golf GT tyckte i princip bara om två saker: Hur bilarna svarade på gasen och hur instrumentpanelen såg ut!

Stora frågetecken
Visst fanns ett proffs med, Bengt Dieden kan sina saker, men fick minimalt med utrymme. Den kunskapstörstande bilkonsumenten lämnades med alldeles för stora frågetecken.
Tittarens provkörningar varvades med Joppe Pihlgrens reportage från Kalifornien. Där har de tagit fram bränslecellsbilar! De går att köra! Delstaten satsar på vätgasmackar!
Jaha. Det visste jag redan, och inte fick jag mycket tilläggsinformation av Joppes smått förvirrade intervjuer med experter. Att se honom snurra runt på parkeringsplatser med prototyper var heller inte särskilt givande.
Nej, Motorist håller inte måttet. Det tillfredsställer vare sig den genomsnittlige bilkonsumentens informationsbehov eller de många bilintresserades krav på vettiga bilnyheter och reportage.

Här är mina förslag
* Byt ut programledaren! Visserligen har Pia Conde nu tagit körkort, men hennes bilkunskaper är otroligt ytliga. Hon är säkert en duktig tv-människa, men varför sätta henne att leda ett program på ett område som hon inte behärskar, och heller inte verkar brinna för?
Nej tillsätt en programledare som vet vad han/hon snackar om!
* Låt proffsen göra biltesterna! Det finns billjournalister med tv-vana som vet hur det går till. Och som kan värdera bilarna efter ovan nämnda kriterier.
* Låt Joppe göra det han är bra på! Det är inte kunskapsintensiva specialreportage, det är reportage om kul och udda bilar som han känner för. Då funkar han bäst, det är ju välkänt sedan gamla Motorjournalen.

PS Jag noterar att tittarna inte längre får diskutera Motorist på programmets hemsida. SVT kanske fick kalla fötter efter förra året, då så många gick in och sågade programmet på forumet? Eller det kanske kommer igång senare? Här är adressen:
svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=49626&lid=puff_816107&lpos=lasmer
DS


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se