Motorsport e

Världens äldsta racerförare har kört vidare

Publicerad 2018-11-05

Erik Berger, 93 år gammal och en legendar inom motorsport gick bort i lördags, och därmed avslutas en racingkarriär som började redan 1947. Som 22-åring med ett nyväckt motorintresse från lumpen på motorcykel körde han då sin första biltävling vilken han dessutom vann. Efter det körde han främst bilorientering, men det utvecklades så småningom till en framgångsrik karriär inom rally, isracing och banracing.

1960 var hans stora genombrott efter en klasseger i Midnattssolsrallyt och totalseger på Skarpnäcks 12-timmarstävling där han bland annat slog Jocke Bonnier. Han fick fabrikskontrakt med Saab och det blev fem SM-medaljer under tre år på is och bana. Ford lyckades få över honom till den då nya Cortinan 1963 och det var ett märke han var trogen ända tills han officiellt slutade med banracing 1972. Då hade han tagit imponerande 26 SM-medaljer, av dem 10 guld.

Han har alltid varit en driven affärsman med flera rörelser, de satsade han på efter racingkarriären – ej att förglömma sonen Anders skidkarriär. Men det har blivit flera återfall till racingen och han fick även med sig sonen till banan. 2015 som 90-åring var det tänkt att han skulle göra sin sista racingsäsong och den avslutade han med att sätta sin snabbaste varvtid någonsin runt Gelleråsen. Guinness Rekordbok har delat ut ett diplom till Erik som världens äldsta racerförare. Hans sista framträdande blev vid Drivers Open-finalen i Bengtsfors den 2 december 2017. Nu ligger hjälmen på hyllan för gott – men minnet av hans framgångar ekar vidare. Inte minst i hemstaden Bengtsfors som han alltid lyckades lyfta fram, och där har han hyllats med en lång rad utmärkelser.

Källa: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Här får du se Erik och hans son Anders i action, från DVD:n Sportvagn 08. Film av Linder Media.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se