Nyhett e

Varning för bilvärderingssajter!

Har du låtit värdera bilen på bilpris.nu eller bilenspris.net? Har du fått en räkning på 399 kronor som en trist överraskning? Då är du inte ensam, och nu ska Konsumentverket titta närmare på sajterna.

Publicerad 2009-10-06

Konsumentverket har fått in åtta anmälningar mot webbsajterna bilpris.nu och bilenspris.net.
De som anmält har inte förstått att det kostar pengar att låta värdera bilen. Uppgiften finns visserligen på sidorna, men man måste leta för att hitta den. Och har du en laptop är risken att sidan klipps i nederkant, då ser du inget alls.

Finns företaget?
Värderingarna ska enligt sajterna göras av företaget Skandinavisk Bil Check AB. Söker man på det företaget så hittar man det ingenstans. Utom på just bilprissajternas sidor.
Dagens Nyheter berättar att Konsumentverket i våras vann en tvist mot företaget Fordonsvärderingen i Marknadsdomstolen. Mot ett vite på 750.000 kronor måste sajten tydligt uppge att det kostar 399 kronor att värdera bilen.
Det gör det nu, visar våra egna studier. Mycket tydligare än det gör på bilpris.nu och bilenspris.net. Fast det är samma företag bakom alla tre sajterna.

Det finns mera
Det är lätt att se att Bilpris.nu och bilenspris.net har olika namn men liknande texter på sidorna och erbjuder samma tjänster. Adressen som uppges för bilenspris.net är Sävvägen 4 i Kristianstad. Men den adressen går till elektronikvaruhuset SIBA!
För bilpris.nu anges adressen Bredgatan 4 i Malmö.
Fordonsvärderingen.se finns också i Kristianstad, men på Tredalagatan 5. Det är kanske ingen slump att den har samma adress som mannen bakom sajterna,. Hit går också adressen för tychoo.com. Det är ett företag som säljer personliga horoskop – för 599 kronor.

Tydligt mönster
Mannen bakom bilsajterna driver också kreditvärderingssajten Notara. Mot den har det kommit 400 anmälningar till Konsumentombudsmannen, som överväger att gå till domstol. Anledningen? Konsumenterna har inte förstått att tjänsten kostar pengar.

Lönsamt
Att det går att tjäna pengar på bilpriser med mera verkar klart. Mannen bakom sajterna har ett aktiebolag som för 2008 redovisar tillgångar på drygt 24 miljoner kronor och en vinst på 2,4 miljoner. Företaget har endast två anställda.

”Journalist” som inte kan stava
En detalj som också väcker frågetecken (eller snarare munterhet) är den recension av bilvärderingstjänsterna som ”Peter Martinsson, motorjournalist” lämnar på sajterna bilpris.nu och bilenspris.net: ”5 sjärnor”. (Inte vår felstavning!)
Vem är Peter Martinsson? Vi vågar påstå att vi känner eller åtminstone känner till alla motorjournalister i Sverige, men någon Peter Martinsson har vi inte hört talas om. En okänd ”sjärna”, måhända?

Kommentera!
Har du egna erfarenheter av dessa eller liknande sajter? Kommentera gärna här nedan!

Fotnot:
Bilsport.se har kontaktat mannen bakom bilpris.nu och bilenspris.net för att få kommentarer till ovanstående uppgifter, men inte fått något svar.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se