Bloggar e

Visa fingret eller blinka?

Jag har retat mig ett tag på bristen på kommunikation. Var tog den vänliga vinken, den vänliga blinken vägen?

Publicerad 2007-06-11

Det var bättre förr. I alla fall med kommunikationen i trafiken. När man ville köra om en långsammare bil gick den åt sidan, själv susade man om och tackade med en vinkning.
Då kom oftast en vänlig vinkning tillbaka. Tack – varsågod. Trevligt!
Sedan försvann vinkningen, antagligen som en följd av vår allt slappare livsstil. Jag menar, när man inte orkar vrida på volymratten på bilstereon utan måste använda knappar på ratten eller fjärrkontroll går det ju inte att begära att man ska lyfta armen. Och till och med vinka med handen. Det är för jobbigt.

Vink blev blink
Istället för vinkningen kom blinkningen.
Jag blir förbisläppt, kör om, blinkar hastigt höger-vänster och den omkörde blinkar en gång med helljuset. Tack – varsågod. Gemytligt, fin kommunikation.
Nu har jag observerat att även varsågod-blinken har försvunnit. Antagligen för att förslappningen nått så långt att man inte vill peta på helljusspaken om det inte är absolut nödvändigt.

För mycket av det goda
Nåja, det får man leva med, så länge som långsammare bilister flyttar på sig när man vill köra om. Det gör ju i alla fall, typ, två av tio fortfarande.

Fick det han tålde
Jag har ett exempel på att för mycket kommunikation kan vara fel och rent av pinsamt. På väg till en middag fick jag tvärnita i en korsning eftersom en bil svängde ut framför vår bil. Trots att vi hade företräde.
Sinnet rann till på mig, vän av ordning som jag är lade jag mig på tutan och underströk mitt missnöje med att visa mellanfingret. Sådär. Nu kändes det bättre.
Det konstiga var att syndaren fortsatte framför oss. Svängde en gång, två gånger, tre gånger och sedan in på samma villatomt!
De var gäster på samma fest…
Hade någon varit framme med en kamera hade det blivit intressanta bilder på två nunor, min och den andre förarens. Vi hoppar över resten.

Sensmoral: Kommunikation är nog bra, men ibland är det klokt att avstå från den.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se