Nyhett e

Volvo V90 Cross Country – bästa polisbilen i test

Publicerad 2017-10-16

Efter att svenska polisen genomfört jämförande tester mellan sex olika polisbilar gick Volvo V90 Cross Country ut som vinnare. Fem delmoment genomfördes; bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning. Volvon tog hem maximala tio poäng i bromsprov och simulerad utryckning och drog sammanlagt ihop 44 av 50 möjliga poäng vilket blev bäst av alla bilar.

Testbilen var en V90 Cross Country D5 AWD, specialutvecklad för polisen med kraftigare chassi, förstärkta bromsar och för övrigt fullt polisutrustad. Bilarna byggs i grunden på Torslanda-fabriken men går senare vidare till en separat fabrik för polisbilar där en veckas arbete per bil väntar.

Förra året testades även V90 som polisbil och den fick då det högsta betyg en bil testad av polisen någonsin fått. Ett flertal sådana rullar redan i trafik.

Volvo har levererat polisbilar till svenska polisen sedan 1929.

Uppgifterna kommer från en pressrelease som skickats ut av Volvo, och de vill inte uppge vilka konkurrenterna var. Bilsport har sökt Polisen som meddelar att konkurrenterna var Mercedes E220 Allterrain, Mercedes E220d, BMW 520d, Volkswagen Touareg och Volkswagen Alltrack och alla provades i juni 2017.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se