Racingbloggen e

W Series experimenterar i Assen

Publicerad 2019-07-19

Det omtalade racingmästerskapet W Series, med enbart tjejer i startfältet, fortsätter att ta till innovativa grepp. Vid helgens tävlingar på TT-banan i Assen (mest känd för sin MotoGP-historik) kommer ett extra race att köras utanför det ordinarie mästerskapet – med helt omvänd startordning.

Du som följer den här bloggen vet att jag skrev om W Series tidigare i år, i samband med premiären på Hockenheim. Mästerskapet ingår i supportpaketet till DTM, som i helgen gästar holländska Assen för första gången, och har så här långt splittrat opinionen på grund av sin kontroversiella könsprägel.

I helgen ska man alltså testa ett koncept med omvänd startordning, och man gör det inför en publik som väntas landa på runt 30 000-strecket här i Assen där också undertecknad befinner sig.

W Series ”vanliga” lopp körs under lördagen, men på söndag har ytterligare ett race lagts till på agendan. Där kommer startordningen att formeras genom att vända på hela resultatlistan från lördagens race – ett experiment som man helt enkelt vill utvärdera inför framtiden.

Ett spännande grepp som definitivt kommer att fånga mångas blickar i helgen.

Med två deltävlingar kvar att köra är Jamie Chadwick (England), Beitske Visser (Nederländerna), Marta Garcia (Spanien) och Fabienne Wohlwend (Liechtenstein) med i matchen om W Series-titeln. Finalen körs på Brands Hatch den 10-11 augusti.

W Series-organisationen har i dagarna bekräftat att alla tjejer i årets mästerskap kommer att få ta del av en betydande pott prispengar på totalt 1,5 miljoner dollar. Vinnaren av titeln kommer att belönas med 500 000, tvåan får 250 000, trean 125 000, och så vidare ner till 7500 dollar för de fem förare som slutar på de fem sista platserna.

Catherine Bond Muir, grundare och frontfigur för W Series, har också bekräftat för Racingbloggen att W Series under 2020 kommer att bli ett av de mästerskap som kvalificerar för FIA:s superlicenspoäng (varav en förare behöver samla ihop 40 stycken under en treårsperiod för att kunna tävla i Formel 1).

Lördagens W Series-race i Assen körs kl. 16.10. Experimentheatet med omvänd startordning äger rum kl. 09.00 på söndag morgon.

Joel Eriksson var för övrigt åttonde snabbast på dagens fria DTM-träning, som dominerades av Audi. Hemmastjärnan Robin Frijns var etta.


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se