Nyhett e

XXL med 850 hk och 1.450 Nm

Publicerad 2016-09-28

Behöver man sju sittplatser i bilen förpassas man framför allt till bilmodeller som inte alltid har ”sport” som tema, utan snarare helylle och galon. Här har vi dock ett undantag som passerat tyska tunern Brabus. Vad sägs om 300 km/h i toppfart, 0-100 på 4,2 sekunder, 23-tumsfälgar och brutaltrimmad dubbelturbo-V8? I en 2,6 tons bjässe!

Det är i grunden en Mercedes-Benz GLS, en fläskigt stor fullsize-suv som är långt ifrån en dussinbil. Här har man börjat med den än mer ovanliga GLS 63 4Matic med dubbelturbo-V8 som trimmats till hela 850 hk (585 hk original) med hjälp av större cylindervolym (5,9 liter istället för 5,4), mycket mer kylning, grövre downpipes och större turboaggregat. Vill man inte gå hela vägen kan Brabus till en mindre peng erbjuda trimstegen 630 hk och 700 hk

Utanpå sitter det en mängd kolfiberdetaljer som är uppenbart ditklistrade i Photoshop, kanske behövs någon riktig kundbeställning för att Brabus ska sätta fart på ugnarna? Bilen rullar på 23-tums smidda monoblock-fälgar med namnet ”Platinum Edition” som är hela 11 tum breda. Det finns samma design i 21 och 22 tum också.

Kolla gärna in insidan i bilderna här ovan. Kupén dräller av finaste skinn och Alcantara, kolfiber med samma färgtema som klädseln och sportiga klassiker som pedaler och växelväljare i aluminium.

Bilen kostar i grundpris ungefär 1,3 miljoner kronor – med Brabus inblandning lär det nog aldrig sluta skena.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se