Motorsport e

Zwart jagar rekord i Pikes Peak med GT3 Turbo Cup

Publicerad 2013-06-28

När de dödsföraktande hjältarna i den snabbaste Unlimited-klassen får nästan all uppmärksamhet får övriga förare som deltar i Pikes Peak köra lite grand i skuggan verkar det. Inte sällan är det fabrikssatsningar med förare som kör en gång i hela sin karriär, sätter rekord och kör aldrig loppet mer.
Per Eklund, Michele Mouton och Ari Vatanen hör till dessa hjältar. Inom ett par dygn kan även Sébastien Loeb räknas dit, sannolikt.
Några Pikes Peak-hjältar har kört där upprepade gånger. Som männen i familjen Millen och Nobuhiro ”Momnster Tajima. Även de i Unlimited.

Men det finns undantag. Jeff Zwart från Corona Del Mar i Kalifornien hör definitivt till de som förtjänat sin hjältestatus – trots att han inte kör i värstingklassen. Han har kört gatlegala Porsche 911 i det legendariska backloppet sedan mitten av 90-talet. Mellan 1994 och 2002 vann han sin klass sju gånger med gatlegala Porsche 911 Turbo! Tre gånger slog han rekord!
2010 vann han rattandes en GT3 Cup-bil och slog rekord för bakhjulsdrivna bilar.
När han 2011 återvände till backen med en gatlegal 911 GT2 RS fick han dock se sig slagen i Time Attack-klassen av en tävlingsbil.
Men han hade förstås kört bilen för egen maskin till tävlingen i Colorado!
Hjälte!

I år gör Zwart en ny satsning. Denna gång återvänder han med samma GT3-racer han vann med 2010, men med motorn från den GT2 han körde i 2011. En hybrid man skulle kunna kalla en GT3 Turbo Cup.
– Cupbilen var den mest välbalanserade bil jag kört och GT2 RS den mest kraftfulla jag kört hela vägen från start och upp till målgång, säger Pikes Peak-hjälten via ett pressmeddelande.
– Genom att kombinera de båda borde jag ha en riktigt god chans till klasseger och nytt rekord för gatbilar.
– Med hela banan asfalterad kommer balansen och den downforce Cup-bilen genererar att vara viktigare än någonsin.
I år blir det 14:e gången Zwart tävlar på Pikes Peak. Sammanlagt har kört tio olika Porschar.
Den GT2RS-trimmade Cupbilen är preparerad av BBi Autosport i Huntington Beach.

Se ett filmklipp med ”helmet cam view” från Zwarts test i backen med den nykorsade bilen:

Tidigare artikel från 2010 om Jeff Zwarts rekordkörning med cupbilen – med filmklipp.
http://www.bilsport.se/artikel/porsche-slog-rekord-pa-pikes-peak/


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se